Videospeler inladen...

Bruno Ganz (Adolf Hitler in "Der Untergang") is overleden

De Zwitserse acteur Bruno Ganz, bij ons vooral bekend van zijn vertolking van Adolf Hitler in "Der Untergang", is overleden. Dat heeft zijn management bekendgemaakt. Hij is 77 jaar geworden.

Bruno Ganz is een gevestigde waarde in de Duitstalige film- en theaterwereld. Internationaal is hij vooral bekend van zijn rol als engel Damiel in "Der Himmel über Berlin" van Wim Wenders uit 1987 en als Adolf Hitler in "Der Untergang" van Oliver Hirschbiegel uit 2004.  

"Der Untergang" vertelt over de laatste tien dagen van Adolf Hitler, gezien door de ogen van zijn persoonlijke secretaresse. Het Derde Rijk staat op het punt in te storten, maar Hitler weigert Berlijn te verlaten. Hij verschanst zich met zijn entourage en hun familie in zijn ondergrondse bunker en ziet daar zijn ondergang tegemoet.

De film maakte internationaal indruk, niet het minst door de vertolking van Bruno Ganz als Hitler. Berucht is de scène waarin kopstukken van het leger Hitler proberen duidelijk te maken dat de situatie verloren is, waarna hij in een vlammende tirade ontsteekt. "Der Untergang" werd genomineerd voor een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film.

Vorig jaar maakte Ganz bekend dat hij aan kanker leed. Hij is overleden bij hem thuis in de Zwitserse stad Zürich.

Bekijk hier de scène met de tirade  

Bekijk hier de trailer van "Der Untergang"

Meest gelezen