Met deze scanner kunnen huidartsen voortaan nog sneller huidkanker ontdekken

Het West-Vlaamse beeldvormingsbedrijf Barco komt met een kleine, mobiele camera om huidkanker sneller en beter te detecteren.

Op dit moment onderzoeken huidartsen verdachte vlekken met een zogenoemde dermatoscoop, een analoog onderzoekstoestel. Barco heeft nu de “Demetra” ontwikkeld, een toestelletje dat lijkt op een  smartphone met een handvat. Artsen kunnen het gebruiken om verdachte huidvlekken secuur in beeld te brengen. Dat gebeurt door foto’s te nemen met licht van verschillende golflengte. 

“Door die verschillende golflengtes kunnen we dieper in de huid kijken, en dat kan helpen om nog vroegtijdiger huidkanker op te sporen,” zegt Evelien Verhaeghe, kliniekhoofd dermatologie van het UZ Gent.

(Lees verder onder de video die Barco over het toestel maakte)

Beter vergelijken

De beelden komen meteen in een databank terecht. Dankzij artificiële intelligentie kunnen huidartsen beter vergelijken en eventuele evoluties vaststellen. Evelien Verhaeghe: “Een goede vergelijking is belangrijk, omdat je dan sneller veranderingen opmerkt in een letsel en actie kunt ondernemen.” Uiteindelijk is het de bedoeling om een computer-geassisteerde diagnose te kunnen stellen.

“Demetra” is enkel bestemd voor dokters, niet voor patiënten. Huidartsen betalen een maandelijks abonnementsgeld. De software wordt voortdurend geüpdatet. UZ Gent en UZ Leuven ondersteunen het project en zijn er al mee aan de slag.   In de tweede helft van het jaar zou de "Demetra" ook in de rest van Europa op de markt komen, schrijft De Standaard. De huidscanner is ontwikkeld door Barco, in samenwerking met Vlaio, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

Meest gelezen