Videospeler inladen...

Familie van peuter Mawda krijgt een verblijfsvergunning voor zeker een jaar

De ouders en broer van de overleden Iraaks-Koerdische peuter Mawda (2) mogen in ons land blijven. Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft het licht op groen gezet voor een humanitaire regularisatie. De verblijfsvergunning is geldig voor een jaar, maar is wel hernieuwbaar.

Mawda stierf in mei vorig jaar door een politiekogel tijdens een achtervolging. Ze zat samen met haar gezin in een busje vol migranten. De ouders dienden begin juni een aanvraag in voor een humanitaire regularisatie. Die is nu goedgekeurd door minister De Block, in overleg met de regering. Het gezin krijgt een humanitair visum voor één jaar. Zo kunnen de ouders "in alle sereniteit het gerechtelijk onderzoek volgen", luidt het in een persbericht.

"Een humanitair visum ken ik enkel toe in uitzonderlijke omstandigheden en voor zeer specifieke gevallen. Deze familie komt op alle vlakken in aanmerking. Mawda is voor de ogen van haar ouders en broertje neergeschoten en stierf in hun armen. Ze zijn in uitzonderlijke omstandigheden een kind verloren, een kind verliezen is het ergste wat een mens kan overkomen. Ook het gerechtelijk onderzoek naar wie aansprakelijk is, loopt nog", zegt De Block aan VRT NWS.

Het humanitaire visum is een jaar geldig en kan na afloop verlengd worden. "Na dat jaar bekijken we de situatie opnieuw. Het visum kan verlengd worden, of niet."

Kritiek

Over de humanitaire regularisatie was maandenlang politieke onenigheid. Onder andere toenmalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) was een koele minnaar. Op Twitter reageert hij kritisch op het toekennen van de verblijfsvergunning en op zijn opvolgster Maggie De Block.

87 miljoen euro voor asiel

Minister De Block investeert intussen 87 miljoen euro in asiel, schrijven Het Nieuwsblad, Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. Die gaan onder meer naar 3.250 extra opvangplaatsen voor asiel­zoekers en 90 extra personeelsleden voor de Dienst Vreem­delingenzaken en het ­Commissariaat voor de Vluchtelingen.

"Sinds vorige zomer zien we opnieuw een stijging in het aantal asielaanvragen", legt De Block uit aan VRT NWS. "Daardoor zijn er meer opvangplaatsen nodig. De procedures duren daardoor ook opnieuw langer, en daarom nemen we extra mensen aan om de dossiers sneller te behandelen. We investeren ook in ontradingscampagnes."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen