Flybmi staakt vliegoperaties en vraagt het faillissement aan

British Midland Regional Ltd, de in East Midlands gevestigde luchtvaartmaatschappij die opereert onder de naam flybmi, heeft zaterdagavond aangekondigd dat de vliegoperaties met onmiddellijke ingang worden gestaakt. De maatschappij, opgericht in 1987, vraagt het faillissement aan. Flybmi exploiteert 17 vliegtuigen van de types Embraer E135 en E145. Daarmee werd op 25 Europese steden gevlogen. Alle vluchten zijn sinds zaterdagavond gecanceld.

Flybmi dat vorig jaar nog 522.000 passagiers vervoerde, verkeerde al geruime tijd in financiële problemen. In een mededeling op de website van de maatschappij krijgen reizigers uitgelegd wat er hen nu te doen staat.

De directie verwijst als oorzaak naar de gestegen brandstofkosten en naar de onzekerheid die ontstaan is rond de brexit.

Bij Bmi Regional werken zo’n 376 mensen, verspreid over het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Zweden en België.

Ook gevolgen voor Brussels Airlines

Het staken van de vluchtoperaties heeft ook gevolgen voor Brussels Airlines dat drie toestellen huurt van Flybmi. Op de planning voor zondag staan vluchten vanuit Brussel naar o.a. Hannover en Turijn. Maar de toestellen die op Brussels Airport gebaseerd waren zijn in de loop van zaterdagnamiddag en -avond door de bemanning teruggevlogen naar Norwich Airport in Groot-Brittannië. Brussels Airlines zoekt nu naar alternatieve reismogelijkheden voor de klanten die naar Turijn en Hannover zouden vliegen.    

Faillissementen volgen elkaar in sneltempo op

Het is in enkele maanden al de zoveelste luchtvaartmaatschappij die de boeken neerlegt. Vorige week nog vroeg het in Berlijn gevestigde Germania het faillissement aan. De Duitse maatschappij, opgericht in 1986, telde 34 vliegtuigen en 1400 werknemers. Ook hier werden de vluchtoperaties onmiddellijke gestaakt vanwege financiële problemen.

Eind oktober 2017 ging de op een na grootste Duitse luchtvaartmaatschappij, Air Berlin, failliet en eind september 2018 trok Azur Air Germany de stekker eruit terwijl. Elders in Europa gingen luchtvaartmaatschappijen als Primera Air, Small Planet Airlines, Sky Works (Zwitserland), Cobalt Air (Cyprus), VLM Airlines Antwerpen en Brussel, PrivatAir (Zwitserland), Monarch en Cello (beide uit Groot-Brittannië) recent failliet wegens financiële problemen.

Meest gelezen