Videospeler inladen...

Gele hesjes komen voor 14e weekend op rij op straat, maar hun aantal slinkt

Voor het veertiende weekend op rij zijn de gele hesjes opnieuw op straat gekomen in verschillende Franse steden.  In heel het land waren er 41.500 manifestanten, volgens Binnenlandse Zaken zijn dat er minder dan vorige week.

De manifestatie van de gele hesjes in Parijs lokte 5.000 mensen. Zij trokken door de stad waarbij het maar enkele keren tot korte opstootjes met de politie kwam.  Bij vorige betogingen in de hoofdstad kwam het regelmatig tot gewelddadige confrontaties met de ordestrijdkrachten en werden er zware vernielingen aangericht. In Bordeaux en Toulouse waren er dit weekend wel relletjes.

Toch treedt er stilletjes aan gele hesjes-moeheid op. Dat blijkt uit de resultaten van een enquete die vorige week verscheen. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan dat ze zouden willen dat de gele hesjes hun acties staken. Een contrast met de laatste maanden van vorig jaar, toen de meeste Fransen sympathie koesterden voor de strijd van de gele hesjes. 

De beweging startte in november met zo'n 300.000 actievoerders, en is na drie maanden teruggevallen tot enkele tienduizenden manifestanten. De harde kern is nog niet van plan om het op te geven. Vorige week werden in totaal 50.000 manifestanten geteld, en ook vandaag zijn er toch weer in meerdere steden mensen op de been, onder meer in Parijs, Bordeaux, Strasbourg en Toulouse. Binnen de beweging gaan stemmen op om voortaan niet alleen op zaterdag, maar ook op zondag actie te voeren.  

AFP or licensors

Meest gelezen