Videospeler inladen...

Heldere vuurbal boven Nederland en België is vallende ster

Tientallen mensen in Nederland, maar ook in ons land, hebben gemeld dat ze een grote vuurbal gezien hebben aan de hemel. Gisteravond kort na 21 uur verschenen er op social media filmpjes van het verschijnsel.

"Het ging in feite om een gewone vallende ster of meteoor," zegt weerman Frank Deboosere. "Omdat het een heel helder exemplaar was, en het bovendien ook helder en droog weer was, was deze heel goed zichtbaar. En dat verklaart waarom zoveel mensen gisteravond het verschijnsel gezien hebben."

Een meteoor of vallende ster is een steentje of stofdeeltje uit de ruimte dat onze atmosfeer binnendringt. "Dat gebeurt met zo'n hoge snelheid dat de lucht rond dat steentje gaat gloeien, en dat geeft dan die "vuurbal". In dit geval was het een steentje van wellicht enkele centimeters en dat is vrij groot," vult Deboosere aan. 

Als zo'n steentje op aarde terechtkomt, dan verandert het van naam en wordt het een meteoriet. "Maar in dit geval is de kans miniem dat die ooit teruggevonden wordt."

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen