Videospeler inladen...

Ook al vlinders of hommels zien rondvliegen in de eerste lentezon? "Insecten worden wakker uit winterslaap"

Heeft u dit weekend ook al enkele vlinders zien rondfladderen of enkele bijen horen zoemen? U bent zeker niet de enige. "Door de hoge temperaturen zien we dat insecten die als volwassen beestje overwinteren nu wakker worden uit hun winterslaap", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. 

Misschien heeft u dit weekend ook al heel wat vlinders, hommels of lieveheersbeestjes zien rondvliegen in het eerste lentezonnetje. "Door de hoge temperaturen zien we dat insecten die als volwassen beestje overwinteren nu wakker worden uit hun winterslaap", zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt. 

Door de hoge temperaturen zien we dat insecten die als volwassen beestje overwinteren nu wakker worden uit hun winterslaap

Wim Veraghtert - Natuurpunt

Het is niet uitzonderlijk dat bij de eerste zonnestralen al heel wat insecten wakker worden. "We hebben nog al jaren gehad dat er eind februari een warmere dag tussen zat. En dat de eerste vlinders dan rondfladderen. Dus het is niet buitengewoon exceptioneel."

Vlinders, lieveheersbeestjes en hommels

Bij een soort als de citroenvlinder ligt dat anders. "Daar worden toch aantallen gemeld die we de laatste 10 jaar in februari niet meer gezien hebben. De citroenvlinder - een opvallende, gele vlinder die normaal in struiken of tussen blaadjes overwintert – heeft last van zachte winters. Dan wordt de soort wakker en is die kwetsbaar. Maar de citroenvlinder is zijn winterslaap goed doorgekomen. Hun aantal is wel uitzonderlijk hoog. Ook een andere vlindersoort, de atalanta, is al meerdere keren gespot. Die gaat normaal in de herfst naar Frankrijk, maar steeds meer overwinteren ze toch hier in een holle boom."

Lees verder onder de foto.

De citroenvlinder (links) en de atalanta (rechts)

Ook de lieveheersbeestjes zijn al opnieuw actief. "Ze beginnen meteen aan de voortplanting." En de hommelkoninginnen beginnen ook al rond te vliegen. "Die zoeken de eerste krokussen op voor voedsel. En ook de bijtjes die onder de grond of in bijenhotels overwinteren, komen langzaam tevoorschijn."

Toch kan het ’s nachts ook nog fris zijn. "Veel insecten krijgen het signaal dat de lente wel al een beetje in het land is, maar dat de échte lente pas later komt."

En wat als het opnieuw kouder wordt?

Maar wat als het lentezonnetje van korte duur is en het opnieuw kouder wordt? Gaan die insecten dan dood? Zo’n vaart zal het normaal gezien niet lopen, benadrukt Veraghtert. "Ze zullen niet allemaal doodgaan. Een hele hoop zal opnieuw in rust gaan, denk aan de vlinders of de lieveheersbeestjes. De voorbije jaren hebben we ook een koude periode in maart gehad. De natuur kan wel tegen een stootje. Het zou erger zijn mochten we ineens van 20 graden naar harde vriestemperaturen gaan. Dan zouden bijvoorbeeld de planten wel heel wat schade kunnen oplopen."

De natuur kan wel tegen een stootje

Wim Veraghtert - Natuurpunt

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen