AFP or licensors

Israëlische film “Synonymes” wint Gouden Beer van Berlijn; festival kleurt opvallend vrouwelijk

De hoofdprijs op het 69e Filmfestival van Berlijn is voor de Israëlische film “Synonymes” van regisseur Nadav Lapid, waarin hij  vertelt over de aanpassingsmoeilijkheden van een jonge Joodse immigrant in Parijs. 

“Wellicht zal mijn film schandaal veroorzaken, zowel in Frankrijk als in Israël,” zei regisseur Nadav Lapid met de Gouden Beer van Berlijn in de hand, "maar mensen moeten begrijpen dat woede, haat en misprijzen vooral tussen broers en zussen bestaan." 

"Synonymes”, een Frans-Israëlisch-Duitse coproductie, verhaalt over een jonge ex-militair die vanuit Israël naar Parijs komt. Hij is op zoek naar zijn identiteit, heeft zware aanpassingsmoeilijkheden en probeert zijn afkomst af te zweren.

In Berlijn waren de Zilveren Beren voor beste acteur en actrice voor Wang Jingchun en Yong Mei, de beide hoofdrolspelers in “So long, my son”, van de Chinese regisseur Wang Xiaoshuai. Beste regisseur is de Duitse Angela Schanelec van de film “Ich war zuhause, aber”.

De Zilveren Beer voor het beste scenario ging naar de film “La paranza dei bambini”, een film over de kindermaffia in Napels, gebaseerd op het gelijknamige boek van Roberto Saviano. De juryprijs was voor "Grâce à Dieu" van de Franse regisseur François Ozon, met als thema de pedofilieschandalen in de katholieke kerk. 

Ook de Belgische coproductie  “God exists, her name is Petrunya” is bekroond met twee prijzen in Berlijn: de prijs van de oecumenische jury en de prijs van de Filmgilde. Het is de vijfde film van de Macedonische regisseur Teona Strugar Mitevska, die in Brussel woont. Ze vertelt in de film over een traditioneel ritueel voor Driekoningen in Macedonië, waarbij vrouwen niet toegelaten zijn.

Veel vrouwelijke filmmakers

Het Filmfestival van Berlijn was dit jaar erg vrouwelijk. 7 van de 16 films die naar de Gouden Beer dongen zijn geregisseerd door vrouwen. Alles samen tekenden vrouwen voor 63% van de films in alle 15 categorieën. De jury werd voorgezeten door de Franse actrice Juliette Binoche.

Ondermeer “The souvenir” sprong in het oog, een film van de Britse Joanna Hogg met Tilda Swinton en haar dochter, die ook in de film moeder en dochter spelen. Tilda Swinton, die zelf documentaires maakt,  zei in Berlijn: “Als filmmaker ben ik me altijd bewust geweest van de camaraderie tussen vrouwelijke filmmakers.” 

De Poolse regisseur Agnieszka Holland wees op het belang van goede voorbeelden, zoals “de extreem dappere en creatieve” Agnes Varda. Als 90-jarige kreeg Varda, een in Brussel geboren Française, de Berlinale Camera Award voor haar hele loopbaan. Varda draaide meer dan 30 vooral sociaal bewogen films. In 1985 won ze de Gouden Leeuw van Venetië met “Sans toi, ni loi”.

Meest gelezen