Laurie Dieffembacq

Kris Peeters (CD&V) wil snel federale regering na verkiezingen: "Regeerakkoord met krijtlijnen in plaats van dik boek"

Vicepremier Kris Peeters (CD&V) hoopt dat er na de verkiezingen van 26 mei snel een federale regering gevormd wordt. "Niet met een regeerakkoord van 150 pagina's, maar wel met een aantal krijtlijnen", zegt hij in Het Belang van Limburg. 

"Ik ben informateur geweest op Vlaams en op federaal niveau, ik weet hoe dat gaat", zegt Kris Peeters, die bij de verkiezingen in mei de Europese lijst trekt voor CD&V. "Met Charles Michel had ik ook een akkoord geschreven van meer dan 100 pagina's. Maar toen zijn N-VA en Open VLD dat regel per regel gaan aanvullen. Inclusief komma's en punten. Is dat niet te vereenvoudigen?"

Hij vindt het verontrustend dat sommigen ervan uitgaan dat er zowel in Vlaanderen als in Wallonië snel een regering zal worden gevormd, maar dat het federaal lang gaat duren. Hij stelt voor dat de federale regering zich beperkt tot het op papier zetten van een aantal krijtlijnen. "Die geven de mogelijkheid om enkele dossiers te regelen die zelfs met een staathervorming niet op te lossen zijn. Ik heb het dan over geluidsoverlast van de luchthaven van Zaventem, energie, klimaat en mobiliteit. Zeker nu ze in Brussel zeggen dat ze snelwegen omvormen tot stadsboulevards." 

Kris Peeters zelf trekt na de verkiezingen naar Europa. Hij vindt daar de grootste uitdaging om jonge mensen warm te maken voor Europa. "Belangrijk is om aan de Vlamingen te zeggen: uw problemen worden ook voor een groot deel op Europees niveau opgelost."

Hij geeft wel toe dat hij de nationale politiek zal missen. "Ja, ik ga dat missen, omdat ik nog niet exact weet wat ik in het Europees Parlement zal doen. Maar dat was ook zo toen ik het Vlaamse niveau inruilde voor het federale."

Meest gelezen