Videospeler inladen...

Marokkanen uit de Rif betogen in Brussel voor vrijlating politieke gevangenen

In de Europese wijk in Brussel hebben 3.000 mensen betoogd om de vrijlating te vragen van de politieke gevangenen van de Hirak, een protestbeweging uit het Marokkaanse Rifgebergte. Voorts vroegen ze een opheffing van de economische en militaire blokkade van de regio.

De actie gaat uit van de initiatiefgroep "Riffijnse vrouwen voor de vrijlating van politieke gevangenen van Hirak". Het zou gaan om enkele honderden politieke gevangenen. Velen van hen zitten als sinds 2017 in de cel.

"De boodschap is dat wij als Riffijnen de vrijlating vragen van de politieke gevangenen die onterecht in de gevangenis zitten. Er zijn er vier die tot 20 jaar cel zijn veroordeeld omdat zij op straat zijn gekomen voor een ziekenhuis en een universiteit in het Rifgebergte. Wij willen meer investeringen in de Rif", zegt een betoger.  

"De regio kreunt onder een economische en militaire blokkade. De helft van de jongeren migreert naar Europa, maar velen stranden in de Middellandse Zee", zegt een andere manifestant.

De manifestanten roepen de Europese instellingen op om hun economische gewicht in de schaal te gooien om respect voor de mensenrechten te eisen. Daarnaast claimen ze dat de verwondingen van hun opgesloten leider Nasser Zefzafi te wijten zijn aan martelpraktijken. Ze vragen dan ook dat hij de nodige zorgen zou krijgen.

Bekijk de reportage over de betoging in Brussel uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen