Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Merkel pleit voor meer internationale samenwerking: "Wereld is uiteengevallen in vele puzzelstukjes"

Op de internationale veiligheidsconferentie in München heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel gepleit voor meer internationale samenwerking, op een moment dat "de wereldorde zoals we die nu kennen, is uiteengevallen in vele kleine puzzelstukjes". Ze verwees zo naar de centrale vraagstelling van de conferentie: "Wie raapt de stukken op van de uiteengevallen puzzel?". "Dat moeten we samen doen", is het antwoord van Merkel.  

Merkel waarschuwde voor het uiteenvallen van de internationale politieke structuren, "terwijl die in turbulente tijden net belangrijk zijn". "We kunnen ze niet gewoon afbreken", zei Merkel. "Er is nog een groot aantal uitdagende conflicten." 

Daarom moet de internationale samenwerking net verstérkt worden, betoogde de Duitse bondkanselier. Ook op militair vlak. Ze pleitte voor een sterke NAVO "als baken van stabiliteit in turbulente tijden", met banden tussen alle spelers op het wereldtoneel. 

"Multilateralisme kan gecompliceerd zijn, maar het is beter dan in je eentje thuis te blijven zitten, eindigde Merkel haar toespraak, waarvoor ze een lang applaus kreeg." 

Kritiek op de VS

Merkels toespraak was niet alleen een pleidooi voor internationale samenwerking, maar viel ook op door een aantal kritische kanttekeningen bij het Amerikaanse beleid. Zo had de Duitse bondskanselier kritiek op de aankondiging dat de Amerikaanse troepen uit Syrië zullen worden teruggetrokken. Dat dreigt de invloed van Rusland en Iran in het land te vergroten, waarschuwde Merkel.

Ze zei daarnaast ook dat ze niet begreep waarom de VS veiligheidsredenen zou inroepen om hogere heffingen in te voeren op ingevoerde auto's uit Europa. "We zijn trots op onze auto's, en terecht", zei ze. Ze merkte nog op dat de Duitse autobouwers ook fabrieken hebben in de VS, zoals BMW in South Carolina.

We zijn trots op onze auto's, en terecht

Ook over Iran waren er strubbelingen. Merkel verdedigde in haar betoog de beslissing van de Europese landen om vast te houden aan de nucleaire deal met Iran, waaruit de VS zich vorig jaar terugtrok. Een scheuring die Merkel "deprimeerde", zo zei ze.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence, die na de Duitse bondskanselier aan het woord kwam, verweet de Europese landen juist dat ze de Amerikaanse sancties tegen Iran schenden. Hij riep Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk op om zich achter Washington te scharen en het nucleair akkoord op te zeggen.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen