BELGA/WAEM

Minder tijdskrediet en loopbaan­onderbrekingen nu men ze niet meer kan aanvragen "om op wereldreis te gaan"

In vier jaar tijd is het aantal werknemers en ambtenaren dat tijdskrediet en loopbaanonderbreking neemt met bijna een kwart gedaald. Dat schrijft de Tijd op basis van cijfers van de Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA). Wie tijdskrediet aanvraagt, kiest ervoor om minder te werken en krijgt elke maand een kleine uitkering. De regering Michel heeft de regels verstrengd en sindsdien zijn er veel minder kandidaten. De daling levert een fikse besparing op voor de federale regering.

Wie tijdskrediet (werknemers) of loopbaanonderbreking (ambtenaren) neemt, kiest ervoor om een tijdje minder te werken en krijgt daar elke maand een kleine uitkering voor. Tot 2015 hoefde je niet uit te leggen waarom je je werktijd wilde beperken. Je kon er dus ook een periode uit stappen om bijvoorbeeld een lange reis te maken.

Maar de regering Michel heeft de regels aangescherpt - sinds 2015 kan je alleen nog maar een loopbaanpauze nemen om voor iemand te zorgen of om een opleiding te volgen. En dat heeft ertoe geleid dat veel minder mensen tijdskrediet of loopbaanonderbreking nemen. 

Daling van 22 procent

In 2015 waren er maandelijks gemiddeld nog meer dan 143.000 mensen die tijdskrediet hadden genomen - ze werkten een vijfde minder of bleven helemaal thuis. Vorig jaar waren het er nog maar 111.000, blijkt uit cijfers van de RVA. Dat is een daling van 22 procent in vier jaar tijd.

Het aantal ambtenaren met loopbaanonderbreking daalde in verhouding even sterk, van 70.500 in 2015 naar een kleine 57.000 vorig jaar. 

"Besparing is niet het belangrijkste"

De strengere regels hebben de federale regering geen windeieren gelegd. De uitgaven voor tijdskrediet zijn tussen 2015 en 2018 afgenomen met 90 miljoen euro en die voor loopbaanonderbreking met 60 miljoen.

Maar voor minister van Werk Kris Peeters is dat niet de hoofdzaak. "Het belangrijkste resultaat van de nieuwe regelgeving is dat tijdskrediet nu eindelijk wordt ingezet voor zaken waar het voor dient, namelijk dat mensen tijd kunnen maken om voor iemand te zorgen of een opleiding te volgen."

Meest gelezen