Videospeler inladen...

Nigeria stelt verkiezingen in extremis uit

Nigeria heeft de presidents- en parlementsverkiezingen die vandaag gepland waren met minstens een week uitgesteld. Dat heeft de kiescommissie bekendgemaakt, amper vijf uur voor de stembureaus zouden opengaan. De kiescommissie roept logistieke problemen in.

"Om vrije, eerlijke en geloofwaardige verkiezingen te kunnen garanderen, is het niet mogelijk om de verkiezingen te organiseren zoals gepland was", zei de voorzitter van de commissie, Mahmood Yakubu, na afloop van een nachtelijke spoedvergadering.

Yakubu gaf geen verdere details over de logistieke problemen. Wel is het zo dat er verspreid over het land drie INEC-centra zijn afgebrand. De oppositie klaagde ook het gebrek aan stembrieven aan in verschillende staten.

Coup de théâtre

"Een coup de théâtre", zegt Mark Demesmaeker, Europees parlementslid voor NV-A, in De Ochtend op Radio 1. Demesmaeker verblijft momenteel in Nigeria als waarnemer voor de verkiezingen. "Wij hadden met die voorzitter van de kiescommissie Yakubu gisteravond nog een vergadering met heel z'n staf en toen was er geen vuiltje aan de lucht", getuigt Mark Demesmaeker. 

Vorige verkiezingen, in 2011 en 2015, werden ook met enkele dagen uitgesteld, weet Demesmaeker, maar gisteravond had de kiescommissaris hem nog verzekerd dat Nigeria helemaal klaar was voor de verkiezingen.

"Wat we wel weten is dat de voorbije weken duizenden elektronische kaartlezers vernietigd zijn door branden. Die machientjes moesten dus vervangen worden en er waren aanwijzingen dat er in sommige van de 36 deelstaten materieel tekort was", vervolgt Demesmaeker nog.

Uitstel tot 23 februari

De presidents- en parlementsverkiezingen zouden nu volgende week zaterdag moeten plaatsvinden, op 23 februari dus. De verkiezing van de gouverneurs, die op 2 maart gepland was, wordt uitgesteld tot 9 maart.

De twee belangrijkste Nigeriaanse partijen die het vandaag tegen elkaar zouden opnemen, APC en PDP, hebben de beslissing van de kiescommissie inmiddels fors veroordeeld. Ze beschuldigen elkaar ervan aan de basis te liggen van het uitstel.

Met 190 miljoen mensen is Nigeria het meest bevolkte land van Afrika, en één van de belangrijkste economieën van het continent. Bij de presidentsverkiezingen hoopt huidig president Boehari, die 75 is intussen, op een nieuwe ambtstermijn, zijn belangrijkste uitdager is voormalig vice-president Aboebakar. Bij geweld in aanloop naar de verkiezingen zijn de voorbije week  66 mensen omgekomen, onder hen 22 kinderen.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen