Oost-Congolees Goma danst en zingt voor de vrede

Het Amani- of Vredesfestival in Goma brengt dit weekend meer dan 30.000 muziekliefhebbers op de been. "Spelen voor verandering, zingen voor vrede" is het motto in een regio vol littekens.

Goma. Die stad in Oost-Congo werd in het recente verleden in één adem genoemd met oorlogsgeweld, strijd om bodemrijkdommen, verkrachtingen, vluchtelingen en ander onheil. Het Amanifestival laat een ander gezicht van de regio zien, nu al voor het zesde jaar op rij.

Amani betekent "vrede" in het Swahili. Het is “drie dagen zingen, dansen, feesten en cultuur opsnuiven” met als motto “Spelen voor verandering, zingen voor vrede”. Een kaartje kost 1 dollar of zo'n 1.600 Congolese francs. Per dag kunnen er maximaal 12.000 toeschouwers binnen; twee van de drie dagen waren al op voorhand uitverkocht.

Op Amani staan Afrikaanse en internationale muzikanten op meerdere podia. Uit Congo komen rapper Infrapa Sebastino (zie video hier onder) en Fally Ipupa, die zich inzet tegen kindsoldaten. Uit buurland Rwanda komen Yvan Buravan en Butara Knowless, uit Frankrijk Youssoupha, uit Zuid-Afrika de reggaeformatie Crosby Bolani & Azania Band. Ook Baloji, Belgische rapper van Congolese afkomst, was gisteravond van de partij op Amani.

Ook Gaël Faye speelt op het festival in Goma. Hij is Rwandees-Frans en is behalve muzikant ook schrijver. Zijn debuutroman "Petit pays" is in dertig talen vertaald, ook in het Nederlands, en won meerdere literaire prijzen in Frankrijk. Het verhaal speelt tijdens de Rwandese genocide van 1994. Gaël Faye en zijn familie sloegen toen op de vlucht naar Frankrijk. Intussen woont de muzikant en schrijver weer in Kigali.

Behalve muziek zijn er ook andere activiteiten op het Amanifestival: jonge Congolese ondernemers stellen zich voor, net als humanitaire organisaties en er is ook een ekiden, een marathon in estafettevorm. Extra water is voorzien voor de bezoekers om de handen te wassen, uit voorzorg tegen de verspreiding van het ebolavirus. 

Meest gelezen