Videospeler inladen...

SP.A wil dat jongeren én volwassenen gratis naar de huisarts kunnen

Iedereen moet gratis zijn vaste huisarts kunnen raadplegen. Dat vindt de SP.A, die op een programma-congres in Antwerpen een voorstel in die zin heeft aangenomen. De socialisten lanceren ook een ambitieus isolatieplan en willen het kopen van een eerste woning goedkoper maken.

De SP.A blaast vandaag verzamelen in de Antwerpse Waagnatie voor "Go Left", een congres waarmee de partij haar programma voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen definitief vorm wil geven. Een stemming over het thema zorg zette meteen de ambities op scherp: de SP.A wil dat het remgeld bij de vaste huisarts geschrapt wordt, zowel voor jongeren als volwassenen.

Ook wil de SP.A het remgeld voor de jaarlijkse tandartscontrole en preventieve tandzorg afschaffen, naar analogie met de regeling die nu al bestaat voor min-18-jarigen.

De maatregelen zouden samen 100 miljoen euro kosten, maar volgens de SP.A is dat perfect betaalbaar. De gezondheidszorg en de sociale zekerheid moeten geherfinancierd worden, vindt voorzitter John Crombez. "De voorbije jaren werden medicijnen duurder en vloeide er 600 miljoen euro naar de farmasector. Wij willen dat geld terug", zegt hij. De SP.A pleit ook voor een dotatie voor de sociale zekerheid en wil meer inzetten op preventie, zodat er minder kosten moeten worden gemaakt.

Isolatieplan

De SP.A wil klimaatmaatregelen die betaalbaar zijn voor alle Vlamingen. Daarom schuift de partij een isolatieplan naar voor waarbij de investeringskost wordt terugbetaald met de besparingen op de energiefactuur.

"Dat betekent dat de overheid zorgt voor de isolatie in die huizen. Die mensen moeten zelf dat geld niet neerleggen. Als ze die middelen niet hebben, moet de overheid het isoleren, en dat wordt dan voor een stuk terugbetaald uit de verlaging van die factuur", zegt voorzitter Crombez. "Aan wie gaat dat kosten? Een stukje aan de Eandissen van deze wereld en aan de elektriciteitsboeren."

SP.A wil ook het kopen van de eerste woning tien procent goedkoper maken door de registratiekosten en de notariskosten te schrappen. "We stellen vast dat steeds meer jonge mensen er niet meer toe komen een huis te kopen. Dat houdt in dat tienduizenden euro's worden betaald aan notariaten, dat zijn onnodige kosten. Schaf dat af en laat een ambtenaar dat doen", zegt Crombez.

Bekijk het item uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen