Videospeler inladen...

Vaticaan zet Amerikaanse kardinaal McCarrick uit z'n ambt

De omstreden Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick is door het Vaticaan uit z'n ambt gezet. De kardinaal verliest z'n clericale status en mag dus ook geen priester meer zijn. De 88-jarige McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik.

Het Vaticaan maakte de maatregel tegen kardinaal McCarrick zopas officieel bekend. Paus Franciscus had vorig jaar een grondig onderzoek bevolen naar de kardinaal. Een voormalige pauselijke nuntius in de VS had de paus en andere hooggeplaatste geestelijken er immers van beschuldigd dat ze het misbruik door McCarrick jarenlang in de doofpot staken.  

Een disciplinair panel binnen het Vaticaan heeft nu geoordeeld dat McCarrick zondigde tegen het zesde gebod en zich schuldig maakte aan onkuisheid jegens "minderjarigen en volwassenen" met de "verzwarende factor van machtsmisbruik", zo klonk het in een statement.

Theodore McCarrick was ooit één van de meest invloedrijke leiders van de Amerikaanse katholieke kerk.

Bekijk hier het fragment uit “Het Journaal”: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen