Zware brand met 1 dode op voormalige camping in Tielt-Winge, "geen rookmelders in de chalet"

In Houwaart, bij Tielt-Winge in Vlaams-Brabant, is vannacht een dode gevallen bij een brand. Het vuur was ontstaan in een houten chalet op een voormalige camping waar zo'n 200 huisjes staan. 

Het vuur werd rond 1 uur vannacht opgemerkt door een buur die de brandweer verwittigde. "Toen de brandweer aankwam, stond de chalet al helemaal in brand, " zegt burgemeester Rudi Beeken aan VRT NWS. "Het lichaam van de vrouw werd gevonden aan de voordeur, wellicht heeft zij nog geprobeerd om naar buiten te komen."

De uitgebrande chalet ligt op het terrein De Kaaskorf in Houwaart, een deelgemeente van Tielt-Winge. "Dat zijn eigenlijk twee wijken waar in totaal meer dan 200 woningen staan. In 1978 is dat gebied ingekleurd als recreatiezone, dus een soort van camping, " zegt de burgemeester. "Maar doorheen de jaren is daar permanente bewoning ontstaan. Nu staan daar chalets en woningen. En dat is de reden waarom wij nu met de provincie Vlaams-Brabant in een procedure zitten om het gebied te regularisen."

De Kaaskorf is volgens burgemeester Beeken goed bereikbaar voor de hulpdiensten, en de woningen zijn er niet meer of minder brandveilig dan de andere huizen in het dorp. "Maar ik ga nu ook niet zeggen dat die woning perfect in orde was. De chalet had geen rookmelders. En ik wil toch nog eens een oproep doen om rookmelders te plaatsen. Ik ben er van overtuigd dat de vrouw nog in leven zou geweest zijn als er rookmelders geweest waren."

Meest gelezen