2014 El Pics

“The lady of the house speaking”: Patricia Routledge is 90

De halve wereld kent Patricia Routledge als de neurotische Hyacinth Bucket of beter Boucquet, maar ze speelde ontelbaar veel andere rollen in het theater, de musical en de film. Enkele jaren geleden werd ze in de adelstand verheven en sindsdien gaat ze door het leven als Dame Patricia Routledge.  Vandaag viert de rasactrice haar 90e verjaardag, twee weken na de dood van Clive Swift, haar geplaagde echtgenoot Richard in "Schone schijn". 

Patricia Routledge wordt op 17 februari 1929 in het Engelse graafschap Cheshire geboren als dochter van een winkelier in naaigerief.  Als talenstudent speelt ze zo goed toneel dat regisseurs en theaterdirecteurs haar vragen om fulltime te acteren. Een jaar lang twijfelt ze tussen les geven, wat ze dolgraag wou doen, en op de planken staan. 

Videospeler inladen...

Grote liefde voor het theater

Vanaf 1952 speelt ze grote klassieke stukken en komedies en zingt ze in musicals. In haar lange carrière als theater-, film-, musical- en televisieactrice pakt ze alles aan, van Shakespeare en Oscar Wilde over Brecht-Weil-Eisner tot komedie op het grote en kleine scherm. Haar grote liefde ligt in het echte theater, voor een publiek dat reageert.  

Haar televisiedebuut is in 1961 in "Coronation Street", de oersoap, waarin ze Sylvia Snape speelt. Het is het begin van een eindeloze reeks medewerkingen aan feuilletons, films en andere programma's. Ze verschijnt in het onderwijsdrama "To sir, with love", met Sidney Poitier, in "Steptoe and Son" en in "Alas Smith en Jones".  In 1968 wint ze een Tony, de belangrijkste theater-award, voor haar rol in de musical "Darling of the day".

Patricia Routledge is bovendien een begaafde zangeres. Ze interpreteerde Cole Porter, Noel Coward en Richard Rogers op de succesvolle cd "Presenting Patricia Routledge singing the Classics" en ze werkte samen met Leonard Bernstein. 

Na "Keeping up Appearances" schittert ze als huisvrouw-speurder op het platteland in "Hetty Wainthropp investigates". In 2012 staat ze in Aalst en Antwerpen als 83-jarige voor een volle zaal met haar show "Admission: One Shilling". 

Videospeler inladen...

Pretentie die nooit bereikt wat ze wil bereiken, dat is de basis van komedie

Maar het is natuurlijk dankzij Hyacinth Bucket, "It's Boucquet!" en haar onweerstaanbare "candlelight suppers" dat Patricia Routledge het eeuwige leven heeft. Hoeveel heruitzendingen er ook kwamen op de BBC, NOS of VRT, de waardering blijft groot.

In de sitcom "Keeping up Appearances", bij ons "Schone Schijn" (1990-1995), vertolkt ze een omhooggevallen, snobistische vrouw die tevergeefs haar prestige en imago wil opvijzelen, maar daarmee onvermijdelijk allerlei rampen over zichzelf afroept.  De man die haar beklagenswaardige echtgenoot Richard speelde, Clive Swift, overleed twee weken geleden.  

Zit er misschien een Hyacinth in haar zelf? Beledigende vraag, vindt Patricia Routledge. Niettemin houdt ze van Hyacinth, een personage met een hoek af, "omdat ze haar motieven begrijpt". Dat zei ze toen ze 80 was in een interview met Willem Wallyn voor "Spraakmakers" op Canvas.  Wallyn brengt een orchidee mee voor Dame Patricia, hyacinten heeft ze namelijk genoeg...

Videospeler inladen...

Meest gelezen