Meyrem Almaci: "Heel jammer dat SP.A in de kaart van Francken speelt"

De vraag hoe je koopkracht en klimaat met elkaar kan verenigen, verdeelt de politieke meningen. Groen kreeg deze week kritiek van zowel SP.A als voormalig N-VA-staatssecretaris Theo Francken dat hun plannen niet duidelijk genoeg zijn. In "De zevende dag" ging Groen-voorzitter Meyrem Almaci daartegen in: "Het probleem is niet ons programma, wel dat het niet wordt uitgevoerd."

Koopkracht en klimaat domineerden de actualiteit van deze week. Woensdag was er de nationale staking waarmee de vakbonden hun eisen voor meer koopkracht kracht bijzetten. Donderdag betoogden voor de zesde week op rij scholieren en studenten om meer aandacht te vragen voor het klimaat. En in Frankrijk duurt het protest van de gele hesjes voort. Hoe kan je koopkracht en klimaat met elkaar verenigen? Niemand is tegen het doel, maar over de weg en de middelen, daar is vaak veel onduidelijkheid en onenigheid over.

Ook de SP.A en Groen zitten niet helemaal op dezelfde lijn. Op het programmacongres van de SP.A richtte voorzitter John Crombez zich tot Groen: de partij toont zich in de feiten nog te onduidelijk. Dat was ook de kritiek van oud-staatssecretaris Theo Francken (N-VA) in "De afspraak op vrijdag." Volgens hem zal Groen voor de verkiezingen van 26 mei geen enkel concreet voorstel over energievoorziening doen.

"Opzoeken van de tegenstellingen helpt niet"

In "De zevende dag" gingen John Crombez en Groen-voorzitter Meyrem Almaci met elkaar in debat. "Wij zitten als SP.A op het snijpunt tussen koopkracht en klimaat, daarmee zitten wij op een unieke positie", aldus Crombez. "We stellen klimaatmaatregelen voor, maar het moet voor de mensen ook wel heel duidelijk gesteld worden wie dat betaalt. Dat het niet weer op de kap van dezelfde mensen terechtkomt. Groen blijft onduidelijk in de feiten."

Almaci spreekt de kritiek tegen dat Groen niet concreet genoeg is. "Dat klopt absoluut niet. We hebben in het verleden al zoveel concrete voorstellen gedaan, het mobiliteitsbudget, het renovatieprogramma, inzetten op circulaire economie... Allemaal voorstellen waar de andere partijen nu graag uit putten. Het probleem is niet ons programma, wel dat het niet uitgevoerd wordt."

Ze betreurt dat Crombez "in de kaart van Francken speelt." Het is spijtig dat partijen in plaats van samenwerking te zoeken, zich tegen ons keren. Het opzoeken van de tegenstellingen tussen koopkracht en klimaat helpt mensen in armoede niet, concrete maatregelen wel. En daar moet je samenwerking rond zoeken."

Koopkracht versus klimaat?

Koopkracht versus klimaat? Onze voorstellen zijn duidelijk, zegt Almaci. "We willen een ambitieus klimaatbeleid, met een warm hart, mét sociale maatregelen, ook voor mensen die in armoede leven." "Het zal én én moeten zijn", zegt Crombez. "We gaan voor het klimaat, maar wij aanvaarden niks waarbij de factuur weer bij dezelfde mensen terechtkomt."

Bekijk hier het debat tussen John Crombez en Meyrem Almaci:

Videospeler inladen...

Meest gelezen