AFP or licensors

Gele hesjes houden het vandaag precies drie maanden vol, en vieren dat met rustige manifestatie in Parijs

In het centrum van de Franse hoofdstad zijn zo'n 1.000 tot 2.000 gele hesjes vanmiddag opgestapt. Normaal gezien houden de hesjes hun manifestaties op zaterdag, maar omdat de beweging vandaag precies drie maanden actief is, komen ze voor de eerste keer nu ook eens op zondag op straat.

De gele hesjes houden deze manifestatie om de Franse overheid eraan te herinneren dat ze hun protest intussen al drie maanden volhouden. De eerste acties van de gele hesjes vonden plaats op 17 november.

De manifestanten vertrokken vanmiddag aan de Champs-Elysées. Er waren zo'n 1.000 tot 2.000 mensen. Hun aantal nam geleidelijk toe naarmate de mars vorderde. De optocht ging richting Champ de Mars, het uitgestrekte parkgebied aan de voet van de Eiffeltoren. Daar ging het er eerder gezapig aan toe onder een pril lentezonnetje. Op de sociale media hadden de aanvoerders van de beweging vooraf opgeroepen om rustig en vreedzaam op te stappen.

Gisteren hadden de gele hesjes al hun intussen vertrouwde zaterdagse manifestatie gehouden, de veertiende al sinds de start van acties. Volgens de overheid waren er zo'n 41.500 aanwezigen, volgens de actievoerders lag dat aantal minstens dubbel zo hoog.

In de marge van de manifestatie van gisteren in Parijs was er wel een incident dat beroering wekte. Tientallen gele hesjes hadden antisemitische beledigingen geroepen naar Alain Finkielkraut, de bekende Franse filosoof van joodse origine. Het parket van Parijs opende een onderzoek.

AFP or licensors

Meest gelezen