Foto: Twitter/Yahoo Actualités.

Gele hesjes richten woede op Frans-joodse filosoof Alain Finkielkraut

Een incident in de marge van de 14e actiedag van de gele hesjes beheerst het nieuws in Frankrijk. Tijdens hun manifestatie in Parijs stootten tientallen gele hesjes op de bekende filosoof en intellectueel van Pools-joodse origine Alain Finkielkraut. Heethoofden belaagden hem en scandeerden antisemitische leuzen. De reacties, van links tot rechts, zijn furieus. "De uitlatingen zijn de absolute ontkenning van wie wij zijn en wat ons tot een grote natie maakt", zegt de Franse president Emmanuel Macron.

"Trap het af, vuile strontzionist", "Frankrijk is van ons". Die uithalen kreeg de filosoof Alain Finkielkraut naar zijn hoofd geslingerd toen hij gisteren in Parijs oog in oog kwam te staan met gele hesjes. Hij werd uiteindelijk in veiligheid gebracht door de politie. Beelden van het incident verschenen op de sociale media, en ontketenden een storm van verontwaardiging. 

"Een uitbarsting van haat in zijn meest zuivere vorm", reageerde minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner op Twitter. Ook president Emmanuel Macron reageerde. Hij noemde de uitlatingen "een absolute ontkenning van wie wij zijn en wat ons tot een grote natie maakt". Macron belde ook met Finkielkraut om hem zijn steun te betuigen.

Alain Finkielkraut, zoon van een Poolse jood die Auschwitz overleefde, is een van Frankrijks bekendste denkers. Hij neemt vaak deel aan panelgesprekken op televisie. Enkele jaren geleden werd hij opgenomen in de Académie Française, de eregalerij van Franse schrijvers en denkers. Dat gebeurde niet zonder tegenkanting: velen vonden Finkielkraut te conservatief, zeg maar reactionair, voor dat eerbetoon. Zo schreef hij het in zijn boek "Ongelukkige identiteit" onder meer over het failliet van de multiculturele samenleving.

De filosoof was gistermiddag op weg naar huis toen de gele hesjes hem in het vizier kregen. Ze schreeuwden hem antisemitische uithalen toe. "Het waren uithalen van haat", zegt Finkielkraut in Le Parisien. "Zoals "Vuile zionist" of "Gooi jezelf in het kanaal". De filosoof zegt dat hij een "sterke vijandigheid tegenover joden" en "een absolute haat" voelde, "jammer genoeg niet voor het eerst". Hij meent dat zijn belagers hem vooral viseerden vanwege zijn standpunten over Israël. 

Volgens Finkielkraut waren zijn belagers wellicht geen gele hesjes van het eerste uur. Dat zou hem verwonderen, omdat uitgerekend hij een van de enige intellectuelen was die de beweging in het begin steunde. "Ik denk dat ik niet hetzelfde soort beledigingen had moeten ondergaan op de rotondes", verwees hij naar de wegversperringen in veel Franse regio's, bij het begin van het protest van de gele hesjes.

Finkielkraut wilde zelf geen klacht neerleggen, maar het parket van Parijs heeft een onderzoek geopend naar zijn belagers. 

Meest gelezen