AFP or licensors

Heather Nauert trekt kandidatuur in voor functie als VN-ambassadrice voor VS

Heather Nauert, voormalig journaliste en woordvoerster van het VS-ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft meegedeeld dat ze niet langer kandidaat is om ambassadrice van haar land bij de Verenigde Naties te worden. "De jongste twee maanden waren een beproeving voor mijn familie. Dat is waarom het voor mijn familie beter is dat ik me terugtrek", zegt de vroegere presentator van tv-zender Fox News.

Begin december schoof president Donald Trump Heather Nauert, tot dan woordvoerster voor Buitenlandse Zaken, naar voren voor de belangrijke functie van ambassadeur bij de Verenigde Naties. Maar haar nominatie bereikte nooit de Senaat.

Nauert had geen enkele ervaring in de diplomatie voor ze in april 2017 woordvoerster werd. Verschillende tegenstanders van Trump menen dat Nauert, ondanks haar zelfverzekerdheid voor de camera's, niet de noodzakelijke kennis van zaken heeft om compromissen te onderhandelen met de ervaren diplomaten die de andere grote VN-lidstaten sturen.

De jongste twee maanden verscheen de gewezen journaliste niet meer in het openbaar. In een kort persbericht heeft ze nu laten weten dat ze zich terugtrekt voor de functie van ambassadrice bij de VN. Een andere woordvoerder van Buitenlandse Zaken, Robert Palladino, zegt dat de president "binnenkort" een nieuwe kandidaat zal voorstellen.

Sinds 31 december is er een vacature voor de functie van VS-ambassadeur bij de VN. De vroegere ambassadeur, Nikki Haley, een rijzende ster bij de Republikeinen, nam toen na twee jaar ontslag zonder een duidelijke reden.

Meest gelezen