Videospeler inladen...

Journaliste Hilde Sabbe toch niet op lijst van Dyab Abou Jahjah, ze kiest voor project van Pascal Smet (SP.A)

Voormalig journaliste en columniste Hilde Sabbe zal op de Brusselse lijst van Pascal Smet (SP.A) staan en niet op de lijst Be.One van Dyab Abou Jahjah bij de komende verkiezingen. Dat heeft ze bekendgemaakt in "De zevende dag". 

"De stap van Be.One naar One.Brussels is niet zo groot als die lijkt. Ik heb nog altijd de grootste affectie en respect voor Dyab en voor het hele project. Ik geloof hem als hij zegt dat Be.One binnen tien jaar een grote speler zal zijn in de politiek. Alleen, ik ben ongeduldig en ik wou nu iets realiseren. Brussel is zo'n fantastische uitdaging, zo'n ongelofelijke stad met zoveel potentieel dat niet altijd goed uitgebuit wordt."

Ze wil niet gezegd hebben dat ze in zee gaat met SP.A. "Ik kies voor de Brusselse lijst van Pascal Smet", zegt ze. "Ik wil toch graag even dat onderscheid maken. Hij heeft een project voor Brussel dat zo innovatief is en zo gedurfd dat het mij niet anders kon dan aanspreken. Toen hij vroeg om mee te werken, kon ik dat niet laten liggen."

Ik ben ongeduldig en ik wou nu iets realiseren. 

Hilde Sabbe

Volgens Pascal Smet is er op zijn lijst ook plaats voor "geëngageerde Brusselaars", die niet per se SP.A-lid hoeven te zijn. Hilde Sabbe past in dat plaatje. "Het is bekend dat ze een liefde heeft voor Brussel en ze is ook heel ongeduldig voor Brussel. Dat is nodig", legt Smet uit. "We verwachten alleen van de mensen op de lijst dat ze progressief en open minded zijn."

Er is Sabbe een zichtbare plaats beloofd op de lijst, maar op welke plaats ze precies zal staan, wordt pas beslist op een congres in maart. "We zijn nu bezig met het project, niet met de plaatsen. Sowieso maakt iedereen op de lijst kans om verkozen te geraken. Dat hangt af van de voorkeurstemmen. Maar het is wel de bedoeling dat we haar een zichtbare plaats geven", zegt Smet.

Be.One kon niet doorbreken tijdens gemeenteraadsverkiezingen

Begin vorig jaar sloot Sabbe zich aan bij het project van Dyab Abou Jahjah. Ze vond dat Be.One de enige partij was die echt voor multiculturaliteit opkwam en wou vooral iets doen voor de jongeren van vreemde herkomst in Brussel die altijd worden afgebeeld als relschoppers. Ze zei toen al dat het haar bedoeling was om een zitje in het Brussels parlement te veroveren. 

Be.One kon tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen echter nergens doorbreken. De lijst kwam op in centrumsteden als Mechelen, Gent en Antwerpen, maar kon geen enkel gemeenteraadszitje veroveren. 

Bekijk hier het gesprek met Hilde Sabbe in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen