Cedric Hatto

Huisartsenvereniging Domus Medica: "Er zijn betere maatregelen dan de afschaffing van het remgeld"

Heel wat huisartsen hebben kritiek op het plan van SP.A om een doktersbezoek voortaan gratis te maken. SP.A zei gisteren op een partijcongres dat ze de 6 euro remgeld, die patiënten zelf moeten betalen, wil afschaffen. Want door dat remgeld zouden vooral mensen met een laag inkomen om financiële redenen een bezoek aan de huisarts uitstellen. Maar huisartsenvereniging Domus Medica vindt dat het remgeld net behouden moet blijven. 

Domus Medica wil vooral waarschuwen voor overconsumptie als het remgeld weg zou vallen. De huisartsenvereniging vreest namelijk dat heel wat patiënten dan net te snel een huisarts zouden consulteren. "Het nut van remgeld is al meermaals aangetoond", zegt Roel Van Giel van Domus Medica.

Van Giel vindt de huisarts net de meest toegangelijke zorgverlener. "In de zorg zijn er andere financiële hinderpalen die tot uitstel leiden", zegt hij. "De kostprijs van geneesmiddelen of de ereloonsupplementen in ziekenhuizen bijvoorbeeld."

Om de toegang tot de zorg te verbeteren, denkt Domus Medica dat er andere maatregelen genomen moeten worden. "Een verplichte vaste huisarts bijvoorbeeld of het opheffen van het verbod op de derdebetalersregeling, waarbij de ziekteverzekering de tegemoetkoming rechtstreeks betaalt aan de arts en de patiënt dus enkel het remgeld moet betalen." 

Meest gelezen