Videospeler inladen...

Minister Geens na druk van Trump geneigd "draagvlak te zoeken" voor terughalen en berechten IS-strijders

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) is geneigd om samen met de Europese partners een "zo groot mogelijk draagvlak te zoeken" om IS-strijders uit Syrië terug te halen en te berechten. Dat zegt hij in "De zevende dag". Hij reageert daarmee op druk van de Amerikaanse president Donald Trump die dreigt 800 IS-strijders vrij te laten in Syrië. N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit in eerste instantie voor het afnemen van de Belgische nationaliteit, zodat ze niet meer kunnen terugkomen. "Als ze bij ons in de gevangenis zitten, voor hoelang is dat dan?"

In een aantal tweets zet Trump Europa onder druk om IS-strijders terug te halen uit Syrië. De Amerikaanse president heeft naar eigen zeggen weet van 800 strijders die zijn land vasthoudt in de regio. Hij vindt dat de Europese landen ze naar huis moeten halen om hen te berechten, want de VS heeft volgens hem al genoeg gedaan in de strijd tegen IS.

Minister van Justitie Geens laat in "De zevende dag" weten dat hij die vraag van Trump vroeg of laat verwacht had. "De aangekondigde terugtrekking van de Amerikanen zal met zich meebrengen dat de Koerden die de meeste kampen in het noorden bewaken waar die strijders worden vastgehouden, zouden kunnen worden aangevallen door de Turken", zegt hij daarover.

Volgens Geens is de regering in permanent contact met de buurlanden over de zaak. Hij pleit voor een gezamenlijke Europese aanpak en is "geneigd daarvoor een draagvlak te vinden". De minister snapt de gevoeligheid van de materie, maar benadrukt dat er moet gekozen worden voor de oplossing "die de minste veiligheidsrisico's met zich meebrengt". "Als die IS-strijders worden vrijgelaten, weten we niet wat er met hen gebeurt", zegt hij daarover. "Controle is beter dan volledige vrijheid."

Als die IS-strijders worden vrijgelaten, weten we niet wat er met hen gebeurt. Controle is beter dan volledige vrijheid.

Minister van Justitie, Koen Geens, CD&V

Volgens Geens is het aantal Belgische mannelijke IS-strijders overigens beperkt. Zelf heeft hij weet van 4 strijders. Al voegt hij er wel aan toe dat er nog steeds IS-strijders worden gevangen genomen. "In de kampen bevinden zich vooral vrouwen en kinderen."

De strijders zijn volgens Justitie bij verstek veroordeeld. Zodra ze in België aankomen, gaan ze onmiddellijk naar de gevangenis. Wie na het uitzitten van zijn straf toch vrijkomt zou grondig opgevolgd worden door onder meer het openbaar ministerie, de Staatsveiligheid en de lokale en federale politie.

Bekijk hieronder het gesprek met Geens in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

N-VA: Belgische nationaliteit ontnemen

N-VA-voorzitter Bart De Wever pleit in eerste instantie voor het afnemen van de Belgische nationaliteit van de IS-strijders. "Het is het beste dat ze op het terrein sneuvelen", zegt hij. Als dat niet gebeurt, is het voor de N-VA belangrijk dat we hun Belgische nationaliteit afnemen, want zonder die Belgische nationaliteit "kunnen ze Europa niet binnen en dat is ook goed".

Als ze bij ons in de gevangenis zitten, voor hoelang is dat dan? Die schrik moet je hebben

Bart De Wever, N-VA-voorzitter

Als hun nationaliteit niet wordt afgenomen en ze worden vrijgelaten in Syrië is het voor De Wever "in dat hypothetische geval" een optie om ze hier in de gevangenis te steken. Al heeft hij daar wel enkele ernstige bedenkingen bij: "Het zou nog veel beter zijn mochten ze in Syrië in de gevangenis kunnen blijven", zegt hij.

"Als ze bij ons in de gevangenis zitten, voor hoelang is dat dan? Die schrik moet je hebben", zegt De Wever. "Zijn die dan gederadicaliseerd, want daar geloof ik eerlijk gezegd niets van. Deredacalisering levert nauwelijks resultaten op, daar moeten we eerlijk over zijn. De essentie is dat die mensen niet vrij mogen rondlopen."

Bekijk hieronder de reactie van Bart De Wever in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Partijgenoot en gewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zei afgelopen vrijdag in "De afspraak op vrijdag" al dat hij vindt dat het afnemen van de nationaliteit van de IS-strijders belangrijk is. "De wetgeving moet aangepast worden, zodat we dat soepeler kunnen doen", zei hij toen. "Spijtig genoeg is het wetsvoorstel daarover door CD&V nooit geagendeerd geraakt."

SP.A en Groen: Voorkomen dat IS-strijders vrijkomen

Ook de voorzitters van oppositiepartijen SP.A en Groen reageren in "De zevende dag" op de dreigende taal van Trump. "Die IS-strijders mogen niet vrij komen", zegt John Crombez (SP.A) resoluut. "Wat Geens zegt dat we internationaal moeten zien wat we doen klopt, maar de tijd dringt. We moeten vooral zorgen dat ze vast blijven zitten."

Die IS-strijders mogen niet vrij komen

John Crombez, SP.A-voorzitter

Meyrem Almaci (Groen) benadrukt dat het probleem van de IS-strijders niet vanzelf gaat verdwijnen. "We moeten ze berechten", zegt ze. "We moeten elk veiligheidsrisico uitsluiten en heel hard zijn in de manier waarop we dat bewaken." Ze wil dat de Staatsveiligheid de mensen in kwestie screent om te zien wat de beste aanpak is.

We moeten elk veiligheidsrisico uitsluiten

Meyrem Almaci, Groen-voorzitster

Bekijk hieronder de reactie van Crombez en Almaci in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Meest gelezen