Foto: Twitter.

Russische vlag prijkt even op kathedraal Salisbury, bijna één jaar na novitsjok-aanval

De Britse stad Salisbury is vanochtend even opgeschrikt door een klein maar opvallend incident: bovenop een steiger aan de kathedraal van de stad was een Russische vlag opgehangen. Dat gebeurde iets minder dan een jaar nadat Salisbury het toneel was van een gifgasaanval op een Russische dubbelspion. De vlag werd snel weggehaald, maar inwoners spreken van een "wansmakelijke daad". 

Bijna een jaar geleden werden de gewezen Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter zieltogend aangetroffen in een park in Salisbury. Ze bleken vergiftigd met het zenuwgif novitsjok. De Skripals overleefden de aanslag uiteindelijk, maar een Britse vrouw die ook met het gif in aanraking was gekomen, overleed.

Volgens Londen zat de Russische inlichtingendienst achter de vergiftiging. De aanslag veroorzaakte een internationale crisis. Veel landen, ook België, wezen Russische diplomaten uit. Moskou reageerde met gelijkaardige maatregelen. Tegen twee Russen die worden verdacht van de aanslag, is een Europees aanhoudingsmandaat uitgevaardigd.

Als dit een grap was, dan was het een hele slechte

Over een paar weken zal het precies een jaar geleden dat de Skripals bewusteloos werden aangetroffen. De Russische vlag op de kathedraal werd vanochtend opgemerkt door werklui. Ze was er wellicht 's nachts opgehangen aan een steiger. De vlag werd snel weggehaald, maar veel inwoners en plaatselijke politici waren geschokt. 

"Mijn eerste reactie was er een van schok en ongeloof", zegt een geestelijke die aan de kathedraal verbonden was in de Britse krant The Guardian. "Als dit een grap was, dan was het een hele slechte. En al helemaal omdat het straks de eerste verjaardag van de aanslag is, en we proberen vooruit te gaan en naar het positieve te kijken." 

Meest gelezen