AFP or licensors

Trump zet Europese landen onder druk: "Haal gevangen IS-strijders terug"

In een aantal tweets roept de Amerikaanse president Trump Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese landen op om IS-strijders terug te halen uit Syrië. De Verenigde Staten houden volgens hem nu meer dan 800 strijders vast in Syrië, Europa moet hen naar huis halen om hen te berechten. De VS heeft al genoeg gedaan in de strijd tegen IS, vindt Trump.

"De Verenigde Staten vragen Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om meer dan 800 IS-strijders die wij in Syrië gevangenhouden terug te halen en te berechten. Het kalifaat (van terreurgroep IS) staat op vallen", zo staat het vanmorgen te lezen op Twitter.

Trump waarschuwt dat de VS anders genoodzaakt zal zijn om de IS-strijders vrij te laten, waardoor ze waarschijnlijk naar Europa zullen terugkeren. "Wij doen zo veel en geven zoveel geld uit, het is tijd dat anderen hun job doen", vindt de Amerikaanse president.  

De Verenigde Staten zullen zich sowieso terugtrekken uit Syrië, zodra het kalifaat gevallen is, herhaalt Trump. Dat moment komt steeds dichterbij. De door de VS gesteunde Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), een alliantie van Arabische en vooral Koerdische milities, staan op het punt om het laatste stukje IS-grondgebied in te nemen. Die kleine enclave bij de Eufraat, aan de oostelijke grens van Syrië, zal naar verwachting deze dagen vallen. Als dat gebeurt, is het volledige territorium van IS heroverd.

Maar "alleen het kalifaat heroveren is niet genoeg", zei de Amerikaanse vicepresident Mike Pence gisteren nog op de veiligheidsconferentie in München. "We blijven met onze bondgenoten jagen op de overblijfselen van IS". Pence hengelde naar steun van de andere NAVO-landen. De VS wil dat zij nu troepen naar Syrië sturen om de regio te beveiligen en te voorkomen dat IS opnieuw grondgebied zou veroveren.

Eind vorig jaar had Trump onverwacht aangekondigd dat de VS zijn troepen uit Syrië terugtrekt, een beslissing die erg kritisch werd onthaald in de internationale gemeenschap omdat ze de machtsbalans in de regio dreigt te verstoren. 

Meest gelezen