Wim Vanlessen, topballetdanser-af: “Ik heb me ingeschreven als werkzoekende”

Danser Wim Vanlessen kwam de harde realiteit tegen na zijn afscheid als solist van Ballet Vlaanderen. Hij droomt van een nieuwe functie, maar is intussen werkloos. Hij vertelt er openhartig over in "Touché" op Radio 1.

“Het is heel hard, ik denk dat de mensen daar niet bij stilstaan”, zegt Wim Vanlessen in "Touché" op Radio 1. Twee weken geleden nam de danser afscheid met de "Boléro" van Maurice Ravel, in de beroemde choreografie van Maurice Béjart. Een glansrijk solo-afscheid, waarover de media uitvoerig berichtten. Ook de danspartner van Vanlessen, Aki Saito, nam een tijd geleden afscheid van het gezelschap, na een kwarteeuw dienst.

“Ik heb een mooie carrière gehad,” geeft Vanlessen toe, “en een mooi afscheid.” Maar de week daarna “was er de harde realiteit”. De danser heeft zich intussen ingeschreven als werkzoekende bij de VDAB. 

Als ik voetballer was geweest, dan was ik nu “binnen”

25 jaar lang had hij een bediendencontract “en een bediendenloon” bij Ballet Vlaanderen, voor een job zonder uren. Nochtans ging het om topsport, met de nodige ondersteuning. “Ik heb het eigenlijk nooit als werk gezien.”

Op zoek naar nieuwe dromen

Vanlessen zegt nu op zoek te zijn naar nieuwe dromen en een nieuw doel. Dat zou een eigen gezelschap kunnen zijn, of choreograaf worden, of een leidinggevende functie vervullen bij een compagnie. “Een grote droom,” zegt de vroegere topdanser, “die ik tijd wil geven. We zien wel waar, wanneer en hoe.” Maar eerst dus stempelen. En dat is wellicht een ontnuchtering na de staande ovaties. 

Beluister een fragment uit "Touché" op Radio 1 met Friedl' Lesage en Wim Vanlessen:

Meest gelezen