2017 Invision

Zus van Jackie Kennedy en fashionicoon Lee Radziwill is overleden

De Amerikaanse socialite Lee Radziwill is overleden. Ze is de jongere zus van de voormalige presidentsvrouw Jacqueline Kennedy. Radziwill vertoefde vaak in artistieke kringen en was een graag geziene gast op society evenementen. Ze was actief als actrice, binnenhuisarchitect en public relations manager. 

Lee Radziwill werd geboren als Caroline Lee Bouvier in 1933 in New York. In de jaren 60 probeerde ze het te maken als actrice, maar ze kreeg af te rekenen met slechte recensies. Ze bouwde wel een succesvolle carrière uit als binnenhuisarchitect en public relations manager in de modeindustrie. 

Mama Bouvier en haar twee dochters: Lee staat links op de foto en Jacqueline rechts.
AP1941

Door haar afkomst kon ze een glamoureus leven leiden. Ze mocht kunstenaar Andy Warhol en schrijver Truman Capote tot haar vriendenkring rekenen. In 1972 vergezelde ze The Rolling Stones op hun Amerikaanse tournee. Ook balletdanser Rudolf Nureyev was een van haar bekende vrienden. 

Lee Radziwill met balletdanser Rudolf Nureyev in de Metropolitan Opera House in New York.
AP1974

Ze dankt haar naam aan haar tweede huwelijk met de Poolse prins Stanislas Radziwill. Het koppel kreeg twee kinderen. Tot hun scheiding in 1974 mocht ze zich prinses noemen. In 1988 trouwde ze een derde keer met Herbert Ross, de regisseur van films als "Footloose" en "Steel magnolias". Kort voor hij stierf, gingen ze uit elkaar. 

Lee met haar echtgenoot prins Stanislav Radziwill en hun kinderen Anthony (2 jaar) en Anna Christina (10 maanden oud) met haar nanny.
AP1961

Lee Radziwill was een stijlvolle vrouw en groeide uit tot een fashionicoon. In 1996 werd ze door Vanity Fair opgenomen in de Hall of Fame van best geklede mensen. In 2013 zette The Guardian haar in het lijstje van de 50 best geklede vrouwen boven de 50 jaar. 

Lee Radziwill op de modeshow van Carolina Herrera in 2010.
AP2010

Radziwill stond naar eigen zeggen dicht bij haar zus Jacqueline, die stierf in 1994. Maar er was ook wel sprake van enige rivaliteit tussen de twee zussen. 

Lee Radziwill en Jacqueline Kennedy in Pakistan in 1962.

In een interview met The New York Times uit 2013 zei Radziwill dat ze blij was dat er zoveel meer interesse was in haar zus, maar dat het soms vervelend en soms grappig was. "Het meest deprimerende was dat alles wat ik deed of probeerde te doen, buitensporig veel aandacht kreeg, alleen omdat ik de zus was van Jackie."

Tijdens het presidentschap van Jacqueline haar man John F. Kennedy ging ze vaak mee op vakanties. De president was dooppeter van haar dochter en haar nichtje Caroline werd naar haar vernoemd. Ze steunde haar zus ook erg na de moord op John F. Kennedy. 

In Vanity Fair zei ze in 2016 dat ze het presidentschap van Kennedy als zeer beperkend ervaarde. "Er waren zoveel dingen die ik niet kon doen." Ze voegde eraan toe dat ze zich na zijn dood weer vrij voelde.

Lee Radziwill had een relatie met de Griekse reder Aristoteles Onassis, voordat hij in 1968 trouwde met haar zus. 

Een foto van de twee zussen op vakantie in Kreta in 1963.
1963 AP

Radziwill stierf vrijdag in haar huis in New York. Ze werd 85 jaar. Ze verloor haar zoon Anthony in 1999. Haar dochter Christina leeft nog. 

Meest gelezen