Jonas Hamers / ImageGlobe

Auto's rijden op restalcohol uit Leuvens bier

Bier met 0,0% wordt steeds populairder, maar de overgebleven alcohol moet ook ergens naartoe natuurlijk. Brouwerij AB Inbev gaat het alcoholoverschot nu gebruiken om brandstof te maken.

Niet-alcoholische bieren worden steeds populairder. Met behulp van gisten en bacteriën wordt de alcohol uit de bieren gehaald. Wekelijks gaan er bij AB InBev Leuven drie tankwagens, in totaal zo'n 75.000 liter, met restalcohol van bijvoorbeeld Leffe Blond 0.0% en Jupiler 0.0% naar buiten. De overgebleven alcohol uit die bieren werd tot nu toe gewoon weggegooid. 

David De Schutter van AB InBev Europa ontwikkelt samen met zijn team een plan om van die alcohol een brandstof te maken. "We vinden dat het allemaal ecologischer en ambitieuzer kan. Ons doel is om op lange termijn geen alcoholafval meer te hebben. Van 85 blikjes alcoholvrij bier kunnen we 1 liter biobrandstof maken. Ons doel is om op lange termijn geen alcoholafval meer te hebben."

Biobrandstof

De Belgische producent van biobrandstoffen, Alcogroup, koopt wekelijks de restalcohol bij AB InBev. Zij halen het ethanol uit de alcohol en verwerken die dan tot brandstof. "Wij zijn erg tevreden dat we samen een hernieuwbare oplossing hebben gevonden. AB InBev wil net als wij zo weinig mogelijk CO2 uitstoten, dus dit is een mooie samenwerking", zegt Charles Albert Peers, CEO van Alcogroup. In de benzine 95 E10 die je momenteel aan de pomp tankt, zit een hoeveelheid bio-ethanol. Het is die stof die nu ook uit de bieren van AB Inbev zal komen. We rijden vanaf nu dus eigenlijk een beetje op Leuvens bier.

Meest gelezen