Videospeler inladen...

Bart De Wever (N-VA): "Laat IS-strijders berechten waar ze hun misdaden hebben gepleegd. In concreto betekent dat Irak" 

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft erbij dat Syriëstrijders met een dubbele nationaliteit in eerste instantie  hun Belgische nationaliteit moet worden afgenomen. In tweede instantie pleit hij ervoor om die mensen vooral niet naar ons land te halen, maar ze te laten berechten in Irak, zelfs al geldt daar de doodstraf voor IS-strijders.       

"Met Irak hebben wij relaties. We zouden oproepen dat we met de Europese landen gaan samenzitten om met de Amerikanen te onderhandelen die daar op het terrein zijn, om de overdracht naar Irak mogelijk te maken, om daar berecht te worden en detentie te krijgen", zegt De Wever. 

Ik denk dat we Irak moeten motiveren. Ik neem aan dat ook zij vragende partij zijn om aan die mensen gerechtigheid te geven

N-VA-voorzitter Bart De Wever

"Irak heeft al veel vervolging van IS-strijders gedaan en is daarop uitgerust", aldus De Wever. "Ik denk dat we Irak moeten motiveren. Ik neem aan dat ook zij vragende partij zijn om aan die mensen gerechtigheid te geven. Ik denk dat Europa ook een stuk verantwoordelijkheid moet nemen voor hun onderdanen en bijvoorbeeld kan tussenkomen in de financiering." 

Waarom dan uitleveren aan Irak? De Wever verwijst naar het - inmiddels bijna ter ziele gegane - kalifaat, dat zich zowel op Syrisch als Iraaks grondgebied bevond. "Laat ze berechten daar waar ze hun misdaden hebben gepleegd, in dit geval Syrië of Irak. In concreto betekent dit Irak."

In dat laatste land riskeren IS-strijders de doodstraf. "We zouden kunnen proberen te bekomen dat men de doodstraf niet uitvoert voor onderdanen van Europese origine. Dat zou kunnen als dat voor de Europese landen wenselijk is. Ik persoonlijk heb er eigenlijk geen probleem mee."

Herbekijk hieronder de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen