Kris Peeters (CD&V): "Brexit Impact Scan al meer dan 17.000 keer gebruikt"

Sinds de lancering op 18 september, werd de Brexit Impact Scan al 17.557 keer gebruikt, aldus Kris Peeters, minister van Economie. De onlinetool brengt de effecten van de brexit op Belgische bedrijven in kaart. 

De Brexit Impact Scan werkt op basis van een uitgebreide vragenlijst gegroepeerd rond negen thema’s. Als u de verschillende situaties doorloopt die van toepassing zijn op uw bedrijf, krijgt u een analyse op maat over de mogelijke gevolgen van de brexit voor uw bedrijf. Dit initiatief is er om de Belgische bedrijven zoveel mogelijk voor te bereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie. 

Vice-eersteminister en minister van economie Kris Peeters: “De onvoorspelbare uitkomst van de brexit zorgt voor onzekerheid bij bedrijven. Zeker kleine bedrijven beschikken maar over beperkte middelen om zich voor te bereiden. Daarom hebben we in september een online impact scan gelanceerd om bedrijven te helpen om de gevolgen van een brexit zonder akkoord na te gaan.” 

België zorgt voor zo’n 10 procent van de Europese uitvoer naar het VK. Het is dus één van de landen die het hardst getroffen kunnen worden als er een ‘no deal’ brexit zal plaatsvinden. Dit zouden de Belgische bedrijven dus ook voelen en dit wil Peeters vermijden. 

Andere maatregelen

Naast de Brexit Impact Scan worden ook roadshows georganiseerd over de impact van de brexit. Dit zijn een reeks presentaties, georganiseerd om bedrijven te sensibiliseren rond dit onderwerp.

Peeters zorgde er ook voor dat de Britten die in ons land werken, dit kunnen blijven doen na een ‘no deal’ brexit. Dit sowieso tijdens de overgangsperiode tot eind 2020. Dit geldt zowel voor werknemers als de bedrijven die hen tewerkstellen. 

Meest gelezen