Carnavalisten in Aalst protesteren met dans van drie minuten

Op de Grote Markt van Aalst hebben carnavalisten die bij losse groepen aangesloten zijn, een dansje geoefend. Dat dansje zouden ze op de stoet op 3 maart ook uitvoeren. Met deze ludieke actie klagen ze de inperking van het aantal losse groepen op de stoet aan.

Tijdens de wereldberoemde stoet van Aalst Carnaval wisselen vaste carnavalsgroepen en losse groepen elkaar af. De meeste vaste groepen rijden rond met praalwagens en tonen hun beste dansjes over het hele parcours van de stoet. De kleinere, losse groepen hebben meestal kleinere karretjes, en rijden met de stoet mee. Er zijn hoe langer hoe meer van die losse groepen die met de stoet willen meelopen, waardoor de stoet steeds langer bleef duren. Om dat aan te pakken, is er een "numerus clausus" of een inperking van het aantal groepen gekomen. Maar dat schiet bij de losse groepen in het verkeerde keelgat.

Oneerlijk systeem

Wanneer een losse groep door omstandigheden niet meer kan meelopen met de stoet, kan een andere groep zich niet in de plaats inschrijven. Met deze maatregel willen de organisatoren de duur van de stoet wat inkorten. Maar de carnavalisten klagen aan dat het systeem oneerlijk is. Volgens hen kan het niet de bedoeling zijn dat er minder groepen deelnemen. "Bij een volksfeest dat Aalst Carnaval is, kan het niet de bedoeling zijn dat er beperkingen zijn. Iedereen die zich geroepen voelt om deel te nemen, zou dat moeten kunnen doen", zegt Sven van de losse groep Mank en Dwees.

Ludieke actie

De losse groepen hebben zich nu verenigd, en zullen tijdens de stoet op zondag 3 maart op een ludieke manier actievoeren. Elke losse groep zal een dansje van drie minuten doen, waardoor de hele stoet ongeveer anderhalf uur vertraging zal oplopen. Carnavalist Sven: "De stoet moet vlotter verlopen, hij moet niet korter worden." De vereniging van de vaste groepen zijn niet te spreken over die ludieke actie. Voor hen duurt de stoet al lang genoeg. Zij vrezen bovendien dat hun leden gefrustreerd kunnen reageren op die actie. "Zij werken het hele jaar door naar de stoet, wij kunnen niet instaan voor hun reacties", zegt Sven De Smet van de vereniging Carnavalist tot in de Kist.

kasto80

Meest gelezen