Finasteride: wondermiddel tegen kaalheid? Of oorzaak van erectieproblemen?

Finasteride, een middel tegen kaalheid, werkt effectief, maar we moeten er wel voorzichtig mee zijn. Dat zegt Thomas Maselis van de beroepsvereniging van dermatologen. Finasteride kan leiden tot onder meer erectieproblemen en in de VS werden al 1.500 rechtszaken opgestart tegen een fabrikant.

Ook bij ons worden geneesmiddelen met het actieve bestanddeel finasteride gebruikt. Het werkt preventief en kan kaalheid effectief (deels) voorkomen.  Maar er zijn dus heel wat bijwerkingen. Erectiestoornissen, maar ook een verminderd libido en ook gevoelens van depressie. Moeten gebruikers zich dan zorgen maken?

Thomas Maselis is dermatoloog en ook woordvoerder van de koepel van dermatologen in ons land. "Finasteride wordt bij ons gebruikt tegen haaruitval bij mannen en het is het krachtigste middel dat we hebben", legt Maselis uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "We gaan er wel voorzichtig mee om." De nevenwerkingen zijn dan ook niet min: 5 à 19 procent van de patiënten heeft last van erectiestoornissen en tussen 2 en 10 procent heeft last van een verminderd libido.

Voor veel jonge mannen is haar verliezen een serieuze zaak. Die mannen zitten daarmee

"Voor veel jonge mannen is haar verliezen een serieuze zaak. Die mannen zitten daarmee. Als je dan iets hebt dat het probleem kan oplossen, dan moet je niet het kind met het badwater weggooien."

"Maar als we het geven, dan moeten we voorzichtig zijn en het goed duiden. En als er mannen zijn die erectieproblemen krijgen, stop er dan mee. Dan gaan de bijwerkingen ook weg. Aan mensen met een psychiatrische voorgeschiedenis geef ik het wel nooit, want het kan depressies in gang zetten."

Beluister hier het interview met dermatoloog Thomas Maselis in "De wereld vandaag":

Meest gelezen