Videospeler inladen...

Premier Michel (MR) over IS-strijders: "Liefst maximum aan gerechtelijke beslissingen in de regio"

Premier Charles Michel (MR) is er a priori voorstander van dat buitenlandse IS-strijders die gevangenzitten in Syrië en Irak zoveel mogelijk ter plaatse worden berecht. Tegelijkertijd pleit hij voor internationaal overleg om tot een gemeenschappelijke aanpak te komen. Hij reageert op een voorstel van N-VA-voorzitter Bart De Wever om IS-strijders in Irak te laten berechten. Vicepremier Alexander De Croo heeft zo zijn bedenkingen.

"Ik ben a priori voorstander van een maximum aan gerechtelijke beslissingen in de regio", zegt Michel. Daarnaast wil hij ook een internationale samenwerking op de been brengen om tot een gelijke aanpak te komen. De premier denkt aan landen als het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Frankrijk. 

In het afnemen van de nationaliteit van Syriëstrijders ziet hij weinig heil. "Als men denkt dat deze piste een oplossing biedt voor meer veiligheid, vergist men zich. Iemand die naar België wil terugkeren met slechte bedoelingen, vormt een gevaar, met of zonder nationaliteit", aldus Michel.

"Irak niet met bijkomende problemen opzadelen"

Vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) vindt het alvast geen goed idee om IS-strijders gewoon in Irak te berechten, zoals N-VA-voorzitter Bart De Wever voorstelt.  "Je moet Irak niet met bijkomende problemen opzadelen", laat hij weten vanuit de Iraakse hoofdstad Bagdad. "De enige realistische oplossing is volgens mij dat we met landen samenwerken en een internationaal tribunaal opstarten."

"Het belangrijkste is dat de Syriëstrijders berecht worden. En als we dat op een goede manier willen doen, dan moet je kijken naar hoe we dat in het verleden gedaan hebben. Toen hebben verschillende landen samengewerkt om een internationaal tribunaal daarrond te hebben", aldus De Croo. "Wat we willen, is dat die mensen berecht worden. Maar wat we absoluut niet willen is dat wij ze moeten terughalen naar ons land."

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten zit op dezelfde lijn.

Lees verder onder de tweet.

"Achter slot en grendel is het belangrijkste"

"Het enige wat echt telt, is dat we Syriëstrijders achter slot en grendel steken. Als dat ter plekke kan, des te beter", twittert CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Wat we zeker niet mogen doen, is ze vrij laten rondlopen." Net zoals minister van Justitie Koen Geens (CD&V) gisteren pleit ook Beke voor afspraken met andere Europese landen.

Lees verder onder de tweet.

"Schijnoplossing"

"Syrië-strijders berechten voor hun misdaden is essentieel", zegt Jessika Soors, deradicaliseringsambtenaar in Vilvoorde en Groen-lijsttrekker voor de Kamer. 

"In de praktijk is het zo dat veel Belgische Syrië-strijders ondertussen al bij verstek veroordeeld zijn door Belgische rechtbanken. Dan is het idee van een soort tribunaal in Irak eigenlijk maar een schijnoplossing, want niemand kan twee keer voor hetzelfde veroordeeld worden."

Ook Groen is voor samenwerking met andere Europese landen over deze kwestie. "We moeten onze aanpak baseren op het advies van experts van veiligheidsdiensten in plaats van zomaar in het wilde weg ballonnetjes op te laten over wie waar moet berecht worden", zegt Soors.

"Verkiezingskoorts zorgt voor nieuwe inzichten"

Kamerlid Filip Dewinter (Vlaams Belang) is dan weer opgetogen over de "nieuwe inzichten", en viseert vooral N-VA-voorzitter Bart De Wever. "Ik verdedig dat standpunt al jaren", zegt hij. "Het is cynisch dat de N-VA vandaag een standpunt verdedigt dat ze jaren  heeft bekampt. Blijkbaar zorgt de verkiezingskoorts voor nieuwe inzichten."

Volgens Dewinter zijn Syrië en Irak zelf vragende partij om IS-strijders te berechten. "België is steeds op de rem gaan staan omwille van de mogelijkheid tot doodstraf."  

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen