Noah's Train

Noah's Train: Langste mobiele kunstwerk voor het klimaat

Noah's Train, het langste mobiele kunstwerk ooit, is aangekomen in het station van Schaarbeek, in Brussel. De goederentrein vertrok op 14 december 2018 vanuit Katowice, Polen en reed gedurende drie maanden door Europa om de negatieve impact van vrachtvervoer op het klimaat aan te kaarten. Bij elke halte groeide de klimaattrein met twee beschilderde containers.

Noah's Train is een project van de Rail Freight Forward-coalitie. Dat is een samenwerking tussen Europese bedrijven en federaties die vrachtvervoer via het spoor organiseren. Ze willen samen de negatieve impact van het vrachtvervoer op het klimaat aanpakken. 

Met 275 miljoen ton CO2-emissies per jaar, is het vrachtvervoer verantwoordelijk voor een derde van de totale vervoersemissies, inclusief personenvervoer. 

30 tegen 2030

De deelnemende bedrijven en federaties willen tegen 2030 tot 30% van het goederentransport, niet meer via de weg, maar via het spoor laten verlopen. Het goederentransport via het spoor stoot namelijk tot negen keer minder CO-2 uit in vergelijking tot het vrachtvervoer via de weg. Nu gebeurt zo'n 18% van het goederentransport via het spoor. 

De overstap van de weg- naar spoorvervoer is een belangrijke stap voor de transportsector om de klimaatdoelen te bereiken zoals voorzien in het klimaatakkoord van Parijs.

De Rail Freight Forward-coalitie roept beleidsmakers, klanten en andere belanghebbenden op om samen deze doelstelling te realiseren. Er moet werk gemaakt worden van een betere spoorweginfrastructuur en een betere regelgeving. Ook taksen, administratieve kosten en kosten om toegang te krijgen tot de infrastructuur moeten voor goederentreinen en vrachtwagens gelijkgeschakeld worden.

Het goederentransport per spoor stoot tot 9 keer minder CO-2 uit dan het goederentransport via de weg

Om hun klimaatengagement te bekrachtigen kozen de leden van de Rail Freight Forward-coalitie Poolse stad Katowice niet per toeval uit voor de officiële lancering van Noah's Train. Katowice was van 3 tot 14 december het toneel voor de jaarlijkse internationale klimaattop.

Een kunstwerk op wielen

Op 14 december 2018 vertrok Noah's Train in Katowice, Polen om vervolgens via Wenen (14/01), Berlijn (24/01) en Parijs (5/02) naar Brussel (20/02) te reizen. In elke stad werden er twee containers toegevoegd en door bekende lokale straatkunstenaars beschilderd met kleurrijke dieren en figuren. De oorspronkelijke groene goederentrein is tijdens zijn reis getransformeerd tot een kleurrijk streetart project. Noah's Train is 167 meter lang en zo het langste mobiele kunstwerk ter wereld. 

De trein is geïnspireerd op het bijbelse verhaal van de Ark van Noah. "Hij was de eerste klimaatactivist ter wereld. Hij heeft destijds alle dieren gered via een boot, toen er zware overstromingen waren", zegt Geert Pauwels, CEO van Lineas, een bedrijf dat goederenvervoer via het spoor organiseert. "Wij willen de dieren nu redden via een goederentrein."

De beschilderde trein is nog drie weekends te bezichtigen in Train World in Schaarbeek. 

Jeugdjournaal "Karrewiet" ging gisteren al kijken naar hoe de Belgische graffiti-artiest SMOK de trein beschildert:

Videospeler inladen...

Meest gelezen