Hoe moet het verder met de kolenwasserij in Beringen?

In Beringen start vandaag een openbaar onderzoek om de bescherming van een deel van de kolenwasserij op te heffen. Het stadsbestuur wil de inwoners betrekken.

In 1994 werd de hele kolenwasserij in Beringen volledig beschermd, maar nu wil minister Bourgeois op vraag van be-Mine een deel van die bescherming intrekken. Volgens Bourgeois is kolenwasserij 1 onherstelbaar aangetast en is het gebouw van kolenwasserij 3 in te slechte staat. Het zou allemaal te veel kosten om verder te bewaren. In Beringen start vandaag een openbaar onderzoek om de bescherming op te heffen.

Hoorzitting

Maar het stadsbestuur wil de inwoners betrekken bij het openbaar onderzoek en organiseert volgende week een hoorzitting. Daarin worden de hele procedure en het ministerieel besluit nog eens uitgelegd. Burgemeester Thomas Vints vindt een open debat belangrijk: "We willen duidelijkheid scheppen in de procedure, en we staan ook open voor vragen en suggesties." De hoorzitting is maandag 25 februari in Buurthuis Kardijk.