Oost-Vlamingen kunnen met een postkaart testen of hun woning goed geïsoleerd is

Oost-Vlaanderen gaat "Thermocards" uitdelen. Daarmee kunnen inwoners van de provincie nagaan of hun woning goed geïsoleerd is of niet.

De Thermocard is een eenvoudig instrument waarmee je kan zien of je woning goed geïsoleerd is. De provincie Oost-Vlaanderen deelt ze uit, met als doel de provincie energiezuiniger te maken. De kaart werd eerder al in Leuven en Kortrijk uitgetest, maar nu wordt dus voor het eerst een dergelijk project uitgerold voor een volledige provincie. 

Hoe werkt het?

De kaart werkt met een magnetische strook. "Het werkt zoals een digitale koortsthermometer", zegt Riet Gillis (Groen), gedeputeerde van klimaat en energie. "Die houd je gewoon tegen je hoofd en je krijgt een getal. Dat is hier net hetzelfde, het is heel eenvoudig."

Je moet de kaart 6 seconden tegen een raam houden of tegen de binnenkant van een buitenmuur. (Let wel: om de test te kunnen uitvoeren, moet de temperatuur buiten rond het vriespunt liggen. En binnenshuis moet het 20 graden zijn.)

Vervolgens duidt de kaart aan in welke kleurzone jouw woning zich bevindt. Zit je in de groene zone? Dan is je isolatie optimaal. Als je in de gele zone eindigt, wil dat zeggen dat er ruimte is voor verbeteren. En ten slotte de rode zone: mocht de kaart dat aanduiden, dan moet je renoveren.

Wat nu?

De kaart is niet alleen een test. De provincie wil de mensen ook echt sensibiliseren. Goedele De Vos van Steun Duurzaam Wonen en Bouwen: "Het is natuurlijk wel de bedoeling dat als je code rood krijgt, dat je dan ook effectief een renovatieadviseur aan huis laat komen."

En bij zo'n renovatieadvies mikken ze op de lange termijn. "We willen de woning graag heel doorgedreven renoveren, om zo klaar te staan voor 2050. Want tegen dan willen we als provincie klimaatneutraal zijn."

Wat kost dat?

De Thermocard is gratis, het renovatieadvies in de meeste gevallen ook. In principe kost renovatieadvies €68 voor een particulier, maar dat bedrag hoef je in veel gemeentes niet te betalen. 53 van de 65 Oost-Vlaamse gemeentes ondersteunen het project en betalen dat bedrag voor de particulier. 

Wil jij ook zo'n Thermocard? Lees dan hier hoe je er een krijgt. 

kasto80

Meest gelezen