Videospeler inladen...

Jan Van den Berghe over Boudewijn-musical: "Will Tura kan de rol van de koning spelen"

Royaltywatcher Jan Van den Berghe keek wel even op toen hij hoorde dat Studio 100 een musical over Koning Boudewijn wil gaan maken. Maar in "Nieuwe feiten" op Radio 1 had hij meteen ook al een paar suggesties. Voor de rol van de oudere koning dacht hij spontaan aan Will Tura, die op de begrafenis van koning Boudewijn een pakkende versie van "Hoop doet leven" zong. 

Na de grote successen van de spektakelmusicals "14-18" en "40-45" kondigde productiehuis Studio 100 aan dat het een musical over koning Boudewijn voorbereidt. Er zou een invalshoek gevonden zijn die de sleutel vormt tot "een fantastische kroniek van een vorst, een volk en zijn natie". 

Bij de figuur van Boudewijn verwacht ik eerder een oratorium dan een musical.

Jan Van den Berghe

Aanvankelijk was royaltywatcher Jan Van den Berghe wel verrast door de plannen van Studio 100. "Bij de figuur van Boudewijn verwacht ik eerder een oratorium dan een musical", zegt Van den Berghe, verwijzend naar de diepe geloofsbeleving van Boudewijn en Fabiola.

Maar hij begon meteen ook na te denken over de mogelijkheden die het bewogen leven van de overleden vorst biedt voor dramatische verhaallijnen en pakkende songs. En daarbij horen ook een aantal originele suggesties, gratis en voor niets. 

Wordt het een verhaal over de beminnelijke padvinder met een kroontje?

"Er zijn verschillende Boudewijns. D'r zit een beetje een Jekyll en Hyde-kantje aan die vorst. Gaat men het verhaal brengen van de trieste koning, de ongelukkige jonge Boudewijn? Of wordt het een verhaal over de beminnelijke padvinder met een kroontje?"

"Er is de verliefde vorst natuurlijk. Of je kunt Boudewijn ook brengen als de strenge, vrome pater familias - dat is dan weer het Jekyll-kantje - die zijn familieleden geterroriseerd heeft. Albert mocht niet scheiden, Filip is eigenlijk gevormd naar eigen inzicht en beeld van Boudewijn, zodat die jongen er tot op de dag van vandaag nog een beetje problemen mee heeft. Laurent idem dito."

Van den Berghe wijst op een aantal vreemde tegenstellingen bij koning Boudewijn. De man die enerzijds heel vroom is, maar anderzijds grote verering heeft voor het koloniale regime van zijn voorvader Leopold II in Congo, en ook later geen bezwaren heeft tegen de moord op de eerste Congolese premier Lumumba. De man die koppig weigert de abortuswet te ondertekenen, maar anderzijds de strijd tegen de vrouwenhandel steunt. En ook al het migrantenbeleid dat nu zo aan de orde is ter harte neemt.

Will Tura zingt "Hoop doet leven" op de begrafenis van Koning Boudewijn (7 augustus 1993)

Misschien zit daar nu een nieuwe carrière voor Will Tura in. Als de oude Boudewijn, waarom niet.

Jan Van den Berghe

Van den Berghe: "Wat je met die Boudewijn hebt: je kunt er geen rechte kant aan krijgen. Het is een mystieke figuur, het is ook een mysterieuze figuur, waarover volgens mij het laatste woord nog niet gezegd, geschreven of gezongen is. Maar misschien zit daar nu een nieuwe carrière voor Will Tura in, wie weet. Als de oude Boudewijn, waarom niet. Ik denk dat hij dat eigenlijk ook wel zou zien zitten. Het is een tip, gratis meegegeven"

"Het mooiste zou natuurlijk zijn - ik denk dat daar nog wel de meeste mogelijkheden zijn om er een goede musical van te maken - het verhaal van de verliefde vorst. Wat we zeker nog moeten achterhalen is hoe dat allemaal precies in zijn werk is gegaan. Het is eigenlijk een triest leven geweest, tot op het moment dat hij Fabiola ontmoet. Dus ik kan me nog voorstellen dat daar hele prachtige liefdesduetten in zitten. Al weten we natuurlijk ook niet echt hoe Boudewijn en Fabiola in de intimiteit met elkaar omgingen." 

Een enorme massa mensen komt een laatste groet brengen aan de overleden Koning Boudewijn.
Belga

"We hebben het ook meegemaakt dat er een soort van emotionele aardschok geweest is bij de dood van die man. En natuurlijk zal dat misschien ook bij Studio 100 meegespeeld hebben. Dat men ervan uitgaat dat zo'n musical, als die goed gebracht wordt, diezelfde emotionele aardschok teweegbrengt, en natuurlijk ook een zeer grote kaartenverkoop."

Beluister hieronder het volledige gesprek van Jan Van den Berghe in "Nieuwe feiten " op Radio 1:

Bekijk hieronder het verslag in "Het Journaal" van 31 juli vorig jaar bij de 25e verjaardag van het overlijden van koning Boudewijn. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen