Félix Tshisekedi ( L) en Joseph Kabila ( R)
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Kabila en Tshisekedi praten over vorming van regeringscoalitie

De Congolese president Félix Tshisekedi heeft zondag met zijn voorganger Joseph Kabila gesprekken gevoerd over de vorming van een coalitie. "Als leider van de meerderheid in de nationale vergadering is president Kabila langsgegaan bij zijn opvolger om te spreken over de aanstelling van een regeringscoalitie", aldus een anonieme bron uit Kabila's entourage. "Deze gesprekken openen de weg naar de aanstelling van een informateur of een eerste minister die belast wordt met de vorming van een coalitie om samen het land te leiden."

"Het was de eerste ontmoeting tussen president Tshisekedi en zijn voorganger sinds de macht op 25 januari werd overgedragen", meldt Kabila in een persbericht. Eerder deden op sociale media al foto's en video's de ronde van de ontmoeting tussen de twee vroegere tegenstanders. "Na een warme omhelzing hebben de twee prominenten bijna vier uur in alle openheid gesproken."

Zaterdag hadden aanhangers van Kabila Tshisekedi "een verantwoordelijk partnerschap" voor het beheer van het land voorgesteld.

Tshisekedi kan niet anders dan samenwerken

Tshisekedi werd dan wel uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen eind december, maar in het parlement bezet zijn UDPS voorlopig slechts 32 van de 485 zitjes. Het front rond Kabila is goed voor 337 zetels, waardoor Tshisekedi niet anders kan dan samenwerken met zijn vroegere rivaal. Ruim een maand na zijn beëdiging heeft Tshisekedi nog geen premier aangeduid.

In de weken na de stembusgang zetten onder meer de Congolese kerk en enkele Afrikaanse en westerse landen vraagtekens bij de winst van Tshisekedi, maar die kritiek is intussen verstomd. Volgens de waarnemers van de kerk haalde een andere oppositiekandidaat, Martin Fayulu, ruim 60 procent van de stemmen, terwijl Tshisekedi goed was voor goed 20 procent.

Analisten menen dat Tshisekedi's winst het resultaat is van een achterkamerdeal tussen de vorige en huidige president.

Meest gelezen