Leerlingen uit Mol leren gevaren van spoorlopen via VR-bril

De leerlingen van het eerste jaar van Campus Het Spoor in Mol kregen vandaag een virtual reality bril op om te kijken wat er kan gebeuren als je spoorloopt. Dit bezoek was gepland, maar is brandend actueel na het voorval van zaterdagnacht. Toen kwam de 18-jarige Arne uit Aartselaar om door elektrocutie aan de spoorleiding in Boom.

Indruk maken

Infrabel en het Verkeerseducatief Centrum trokken met hun sensibiliseringscampagne naar Mol. De leerlingen mochten op een vibrerend podium gaan staan en kregen ook een VR-bril op. Op die manier konden ze zelf ervaren hoe gevaarlijk het is om spoor te lopen. "Als ze rondhangen aan het spoor, is dat vaak met vrienden om te spelen of indruk te maken", aldus Farah De Petter van Infrabel. "Vaak begrijpen ze niet dat spoorlopen gevaarlijk is of dat een trein niet onmiddellijk tot stilstand kan komen. Als wij langskomen, staan ze daar even bij stil."

Echt eng

De leerlingen van Campus Het Spoor waren onder de indruk van de virtuele ervaring. "We kregen een jongen te zien die met zijn hond aan het wandelen was. Hij liep langs het spoor en de bel ging omdat de trein eraan kwam. Een vriend aan de overkant riep hem en de jongen wilde oversteken, maar toen greep de trein hem en ging hij dood", zegt Giorgio. "Ik vond het echt eng, want de trein kwam met volle snelheid aan." 

Eerste keer

Voor Lisa was het de eerste keer dat ze een VR-bril op kreeg. "Het was wel leuk om die bril op te zetten, maar het was ook wel een beetje schrikken. En ik heb veel bijgeleerd", aldus Lisa. "Je mag nooit oversteken als het rood licht is en de bareel naar beneden is."

Meest gelezen