Meer dan duizend vleermuizen geteld in Temse

In het oude fort van Steendorp bij Temse hebben vrijwilligers van Natuurpunt een vleermuizentelling gehouden. Ze telden daar meer dan 1.000 diertjes. Het fort is een ideale plaats om dat te doen, omdat het de grootste overwinteringsplaats van onze provincie is.

Een tiental vrijwilligers heeft een weekend lang vleermuizen geteld in het oude fort van Steendorp. Door de ligging en het klimaat daar is het de grootste overwinteringsplaats voor vleermuizen. "De tellingen gebeurden jaarlijks, het is een traditie die in de jaren 1970 is begonnen." zegt bioloog en vleermuizenexpert Daan Dekeukeleire.

Meer dan 1.000 beestjes

Het resultaat van de telling mag er zeker wezen. Dekeukeleire: "We hebben meer dan 1.000 vleermuizen gevonden. De grootste groep was die van de watervleermuis. Daar hebben we meer dan 640 geteld." Toch heeft hij gemengde gevoelens bij de resultaten, want sommige soorten stijgen in aantal. Maar bij de watervleermuis bijvoorbeeld zien ze jaarlijks een daling. "Dat komt door het gebruik van pesticiden, de slechte waterkwaliteit en een daling in het aantal insecten in landbouwgebied."

kasto80

Meest gelezen