AP2007

Noorwegen betaalt 20 miljoen dollar aan Indonesië om strijd tegen ontbossing voort te zetten

Bijna 10 jaar geleden stapten Noorwegen en Indonesië in een bilaterale klimaatovereenkomst, om de uitstoot door ontbossing en vernieling van het regenwoud te bestrijden. Zaterdag werd bekendgemaakt dat Noorwegen vermoedelijk zo'n 20 miljoen dollar aan Indonesië zal uitbetalen. Dat doen ze omdat de uitstoot van broeikasgassen in het land is afgenomen sinds 2017. 

In 2010 sloten Noorwegen en Indonesië een overeenkomst, om het kappen van tropische wouden in Indonesië en de verhoogde uitstoot van broeikasgassen die dat veroorzaakt, tegen te gaan. In die overeenkomst maakte Noorwegen 1 miljard dollar vrij om Indonesië hierin te steunen.

Noorwegen zal nu een eerste uitbetaling doen aan Indonesië. Milieuorganisaties vermoeden dat het om zo'n 20 miljoen dollar zou gaan. Dat geld komt er als beloning, omdat de uitstoot in het land is verminderd sinds 2017.

Het is de eerste betaling in ruil voor vooruitgang op vlak van uitstoot die Noorwegen doet. Bij de start van de overeenkomst was het de bedoeling dat er jaarlijks een betaling zou gebeuren, maar Noorwegen kwam niet over de brug door gebrek aan resultaat. Eerder financierde het land wel al projecten in het land om de uitstoot naar beneden te halen.

Nieuwe trend ingezet?

Indonesië is het land met de derde grootste oppervlakte aan tropisch woud in de wereld. Maar het is ook de grootste producent van palmolie wereldwijd. De bossen moeten dus plaats ruimen voor plantages.

De eerste betaling van Noorwegen liet lang op zich wachten. Volgens Oyvind Eggen, directeur van de Regenwoudstichting in Noorwegen, is er een verandering in de houding van Indonesië tegenover klimaatverandering in de laatste vier jaar. Die zou er zijn gekomen na zware branden op ontbost terrein in 2015, die grote schade hadden aangericht. 

Eggen liet ook nog weten dat hij hoopt dat met de vooruitgang een trend is ingezet, en dat het niet om een eenmalige uitschieter gaat.

Beschermers van de bossen

Noorwegen is al langer een voorloper in de strijd tegen ontbossing. Al in 2007 maakte de regering van premier Jens Stoltenberg hiervoor 3 miljard Noorse kronen vrij. In 2016 engageerde de Noorse regering zich ook om in alle staatsaankopen producten die bijdragen aan ontbossing te bannen.

Sindsdien is het land verschillende bilaterale overeenkomsten aangegaan, met Indonesië, maar ook met Peru en Brazilië. Ook in die landen heeft Noorwegen zich ertoe verbonden om financiële steun te bieden in ruil voor een vermindering in uitstoot.

Meest gelezen