Videospeler inladen...

Premier Charles Michel wordt weer partijvoorzitter van de MR

Premier Charles Michel wordt weer partijvoorzitter van de MR. Hij volgt Olivier Chastel op, die lijsttrekker wordt voor de Europese verkiezingen. Michel blijft intussen wel eerste minister van de regering in lopende zaken.

Olivier Chastel maakte vanochtend, na het partijbureau van MR, bekend dat premier Charles Michel hem zal opvolgen als partijvoorzitter. 

Op dat partijbureau hebben de Franstalige liberalen de lijsttrekkers voor de verkiezingen van 26 mei goedgekeurd. Er is beslist dat Olivier Chastel de Europese lijst zal trekken. Via Twitter liet Chastel weten dat hij zich op die campagne gaat concentreren.

"Ik wil mij volledig toeleggen op de Europese campagne en zal mijn mandaat als voorzitter van MR niet voortzetten", schrijft Chastel. Premier Charles Michel neemt het roer over. Hij blijft wel op post als eerste minister van de regering in lopende zaken, laat Chastel weten.

Charles Michel was eerder al voorzitter van MR, van 2011 tot 2014, tot hij premier werd van de federale regering. Michel wordt in Waals-Brabant lijsttrekker voor de federale verkiezingen. 

Didier Reynders trekt de lijst in Brussel, Denis Ducarme in Henegouwen (voor Marie-Christine Marghem) en Daniel Bacquelaine in Luik.  Ontslagnemend minister van Mobiliteit François Bellot wordt in Namen lijsttrekker voor de regionale verkiezingen.

"Zeer ongewoon"

"In tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk is de combinatie premier-partijvoorzitter bij ons zeer ongewoon", zegt politicoloog Carl Devos (UGent). "Normaal kan zoiets niet, want een premier dient het landsbelang, een partijvoorzitter het partijbelang. Maar we beleven natuurlijk geen normale tijden, met een regering in lopende zaken."

Echte precedenten waarbij een premier ook partijvoorzitter is, zijn er in België niet. Wel was premier Guy Verhofstadt tussen februari en juni 2004 politiek leider van VLD, terwijl Europees Parlementslid Dirk Sterckx interim-voorzitter was. Dat was een gevolg van de ruzie bij de Vlaamse liberalen over het migrantenstemrecht, waarbij toenmalig partijvoorzitter Karel Gucht het onderspit moest delven en aan de kant werd geschoven.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen