Videospeler inladen...

Professor kerkelijk recht Rik Torfs pleit voor scheiding der machten in de kerk: "Om toekomstig misbruik te vermijden"

Volgens professor kerkelijk recht Rik Torfs is er nood aan structurele hervormingen in de katholieke kerk. Een scheiding der machten dringt zich op, zei Torfs in "De afspraak" in de aanloop naar een topconferentie over seksueel misbruik door geestelijken in het Vaticaan die donderdag begint.

Deze week, van donderdag tot zondag, organiseert paus Franciscus in het Vaticaan een topconferentie die gewijd zal zijn aan (kinder)misbruik in de kerk. Voor ons land zal kardinaal Jozef De Kesel daar vertegenwoordigd zijn. Het overleg moet een "keerpunt" worden in de aanpak van misbruik door het Vaticaan, zo werd vanmiddag tijdens een persconferentie gezegd.

Professor Rik Torfs vreest dat de top beperkt blijft tot een pastoraal gebeuren en dat er geen structurele maatregelen uit voort zullen komen: "De kerk heeft nood aan structurele ingrepen om toekomstige ontsporingen te vermijden, maar het lijkt meer een zaak van sensibilisering te worden", zegt Torfs.

Voor Torfs is het duidelijk wat er moet gebeuren. "Er moet een onafhankelijke rechtspraak komen. Nu is alle macht verenigd bij de paus. Die machtsconcentratie is nefast. Er moeten onafhankelijke rechtbanken komen. De rechters die nu geestelijken berechten, zijn zelf ook geestelijken. Dat is geen goeie zaak. Zet daar ook lekenrechters voor in. Zo creëer je afstand en die is er nu niet."

"Men kan in contact treden met slachtoffers, ze vergoeden en deontologische codes opleggen, maar het wezenlijke zit 'm in de structuren. Die bestendigen de grote machtsconcentratie in het Vaticaan."

Bekijk hier het interview met Rik Torfs in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen