Videospeler inladen...

Recordaantal Vlamingen sport regelmatig

Nooit eerder werd er zoveel gesport in Vlaanderen. Dat blijkt uit de jaarlijkse rondvraag van de KULeuven. Twee op de drie Vlamingen zeggen dat ze meerdere keren per maand sporten. Vooral senioren komen meer dan ooit in beweging en fietsen blijft het meest populair, op de voet gevolgd door wandelen. 

Sporten zit in de lift, de Vlaming komt steeds meer in beweging. Vijftien jaar geleden zei een op de drie Vlamingen meerdere keren per maand te sporten. Vijf jaar geleden was dat de helft en sinds dit jaar zeggen twee op de drie het regelmatig te doen.

Solosport aan de top

Fietsen (32%) en wandelen (30%) zijn de populairste sporten. Lopen (14%), fitness (10%) en zwemmen (10%) vervolledigen de top 5. Allemaal zogenoemde solosporten. Je kunt zelf kiezen wanneer en op eigen houtje een plek uitkiezen, het samen doen of alleen.  

Daarna volgen voetbal (4%), tennis (3%) en dansen (2%). Opvallende nieuwkomer in de top 10 is trouwens yoga: 1,8% van de sportende Vlamingen kiest daar voor.

Álle leeftijden

Een op de drie 75-plussers geeft aan meerdere keren per maand  te sporten. De nieuwe senioren blijven duidelijk actiever dan vroeger. "En stijging is te zien in alle leeftijdscategorieën en subgroepen", zegt KULeuven professor sportsociologie Jeroen Scheerder. "Jongeren sporten meer dan vroeger, mannen én vrouwen gaan er vaker voor en sportclubs zien het aantal leden toenemen."

"Sport populariseert voort, maar democratiseert nog altijd niet" 

Sportsocioloog Jeroen Scheerder

Ook al stijgt het aantal sporters over alle leeftijden en lagen van de bevolking, toch is er een kanttekening te maken. "De onderlinge verschillen blijven", stelt Scheerders vast. Mannen sporten nog altijd meer dan vrouwen, jongeren meer dan ouderen en hoogopgeleiden meer dan laagopgeleiden. Dat brengt de professor tot het besluit: "sport populariseert voort, maar democratiseert nog altijd niet".

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Videospeler inladen...

Meest gelezen