Videospeler inladen...

Rode Kruis leert kleuters eerste hulp te verlenen bij onder andere brandwonden

Het Rode Kruis Vlaanderen heeft in het Heilig-Hartinstituut in Heverlee zes kijk- en voorleesboekjes gelanceerd waarmee kleuteronderwijzers aan de slag kunnen om hun kinderen te leren eerstehulpacties uit te voeren bij anderen die een brandwonde, bloedneus, huidwonde of vergiftiging opliepen. Vlaams Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) las tijdens de voorstelling voor uit de boekjes aan 24 kleuters.

Het lespakket bestaat uit zes thema's die telkens in een apart boekje behandeld worden. Naast eerstehulpmateriaal komen ook aan bod: "je eigen veiligheid", huidwonden, brandwonden, bloedneuzen en vergiftiging. 

Het Rode Kruis biedt vanaf maart 2019 specifieke "Train the trainer"-opleidingen aan, waarbij leerkrachten kunnen kennismaken met verschillende didactische mogelijkheden om het thema bij de kleuters aan te brengen. Ook krijgen ze een opfrissing aangeboden van een aantal eerstehulpvaardigheden.

Uit onderzoek van het onderzoekscentrum van het Rode Kruis Vlaanderen blijkt dat een kind van 5 jaar al in staat is om te leren wat te doen als ze geconfronteerd worden met dergelijke problemen. Met de vaardigheden die het lespakket behandelt, wordt in de eerste plaats echter een helpende attitude aangeleerd. "Hoe vroeger kinderen eerste hulp kunnen leren, hoe lager de drempel wordt om ook op later leeftijd daadwerkelijk hulp te bieden", aldus het Rode Kruis.

Bekijk de reportage uit "Het Journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen