Videospeler inladen...

Rudi Vranckx: "VS heeft al voorzichtig gepolst om Syriëstrijders in Irak te laten berechten"

De VS heeft al voorzichtig bij de autoriteiten in Irak gepolst of het mogelijk is om Syriëstrijders in dat land te laten berechten. Dat zegt Rudi Vranckx die net in Bagdad is aangekomen.

Al de hele dag woedt de discussie wie (Belgische) Syriëstrijders moet berechten en waar dat moet gebeuren. Onder anderen voorzitter Bart De Wever van de N-VA stelt voor om die rechtszaken in Irak te laten plaatsvinden.

Volgens Rudi Vranckx broedt ook de VS op die laatste piste. "Een paar weken geleden heb ik vernomen dat de Amerikanen voorzichtig bij de autoriteiten in Irak hebben gepolst of het een optie is om buitenlandse strijders die in Syrië zijn opgesloten, in Irak te laten berechten", zegt hij vanuit Bagdad waar hij vanavond is aangekomen.

"Er is dus al over gesproken achter de schermen. Alleen moeten daarover nog verdere onderhandelingen plaatsvinden. We moeten er wel rekening mee houden dat hier de doodstraf heerst. Misschien kan men overwegen om af te spreken dat die niet op Europese strijders wordt toegepast. Maar dat is een politieke kwestie."

Bekijk hieronder een korte mededeling van Rudi Vranckx:

Videospeler inladen...

Meest gelezen