Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten: "Internationaal tribunaal voor Syriëstrijders"

Er komt best een internationaal tribunaal om de Europese IS-strijders die in Syrië vastzitten te berechten. Dat zegt Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten in "Terzake". Ze verwijst naar voorbeelden uit het verleden zoals het Joegoslaviëtribunaal.  

Na de tweet van de Amerikaanse president Trump van vorige zaterdag, waarin hij de Europeanen aanmaant hun Syriëstrijders naar huis te halen en te berechten, schuift iedere partij een eigen oplossing voor de aanpak van de IS-strijders naar voor.

"We hebben daar meer dan een jaar geleden al over gesproken in de regering. Toen is er heel duidelijk afgesproken om wel kinderen terug te halen, maar geen moeders en zeker ook geen IS-strijders", zegt Rutten. "Voor Open VLD is de lijn heel recht: wij vonden toen dat dat niet kan en we vinden vandaag dat dat niet kan."

De IS-strijders terughalen naar ons land is geen goed idee", stelt Rutten. "Stel dat je ze terughaalt en je hen hier voor de rechter wil brengen, dan heb je geen zekerheid dat we ze hier ook in de gevangenis krijgen."

"Het is belangrijk dat die mensen berecht worden en wij denken - net zoals een aantal experten - dat het nodig zal zijn een nieuw tribunaal op te richten voor Syrië", aldus Rutten. "In eerste instantie zal dat met Europese partners die in hetzelfde schuitje zitten, moeten gebeuren."

Over waar dat tribunaal moet komen, spreekt Rutten zich niet uit. "In Den Haag staat het Internationaal Strafhof, maar ik kan mij perfect inbeelden dat er geen enkel Europees land is dat die verantwoordelijkheid wil nemen om het in eigen land op te richten." Volgens Rutten komt het tribunaal best in de regio rond Syrië.

Bekijk hieronder het hele inteview met Rutten in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen