Saudische kroonprins brengt voor 20 miljard dollar investeringen voor zo goed als bankroet Pakistan

Prins Mohammed bin Salman is op bezoek in Pakistan en heeft daar voor 20 miljard dollar contracten ondertekend. Dat is een opsteker voor Pakistan dat op een bankroet afstevent en slechts moeizaam kredieten krijgt van het Internationaal Muntfonds (IMF) van die andere bondgenoot China.

Pakistan had de rode loper uitgerold voor de Saudische kroonprins en liet diens vliegtuig vergezellen door een escorte van Pakistaanse gevechtsvliegtuigen. Bij de landing in Rawalpindi stonden premier Imran Khan en stafchef Qamar Javed Bajwa de hoge gast op te wachten.

Ze werden niet teleurgesteld, want de 20 miljard dollar die kroonprins Mohammed bin Salman beloofde, is veel meer dan buitenstaanders hadden verwacht. Bovendien is het volgens de Saudi's slechts een eerste fase. Een groot deel van die investeringen gaat naar energieprojecten zoals de bouw van een raffinaderij in de Pakistaanse havenstad Gwadar, waar China een grote haven aan de Indische Oceaan uitbouwt. Gwadar is ook het eindpunt van de "economische corridor" die vanuit de Chinese regio Xinjiang is aangelegd.

De deviezenreserves van Pakistan zijn geslonken tot iets meer dan 8 miljard dollar en het land stevent af op een bankroet. De onderhandelingen over noodleningen van het Internationaal Muntfonds (IMF) verlopen erg stroef en Pakistan is -zonder het met zo veel woorden te zeggen- teleurgesteld over de 2,5 miljard dollar steun die het onlangs van China gekregen heeft. Islamabad had gehoopt op twee of drie keer meer.

Met steun van Peking worden wegen en spoorlijnen aangelegd tussen Pakistan en de Chinese regio Xinjiang.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Saudi's en Pakistan vullen elkaar aan

"Wij zijn broeders", zei kroonprins Mohammed bin Salman bij zijn aankomst in Pakistan en dat is deels ook zo. Saudi-Arabië en Pakistan onderhouden al veel langer goede relaties en zijn erg compatibel.

De Saudi's hebben olierijkdommen en kapitaal over om hun bondgenoot boven water te houden. Met 208 miljoen inwoners is Pakistan na Indonesië het meest bevolkte land met een moslimmeerderheid en het bezit het grootste leger in de islamwereld. Wanneer nodig sprong Pakistan de Saudi's dan ook bij inzake mankracht.

De steun van de Saudi's is overigens welkom, want Pakistan staat nu zwaar onder druk van buurland India nadat enkele dagen geleden 41 leden van de Indiase veiligheidsdiensten gedood zijn bij een terreuraanslag in Kashmir. India geeft Pakistan daarvan de schuld.

De Saudische kroonprins reist overigens na zijn bezoek aan Pakistan door naar India en China. Met de rondreis doorheen Azië wil hij ook zijn imago opkrikken. Dat is zwaar geschonden door de moord op de Saudische journalist Khashoggi in het Saudische consulaat in Istanbul.

De blauwe lijn geeft de China Pakistan Economic Corridor weer.

Meest gelezen